18.3.22

Ο Πούτιν ξέμεινε από βαλλιστικούς πυραύλους και στρατιώτες: Του στέλνει ενισχύσεις ο Άσαντ με 600 ευρώ το κεφάλι [γράφημα]

 


Η Ρωσία έχει σχεδόν εξαντλήσει τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της και έχει καταφύγει στη χρήση «αδιάκριτων» όπλων, ισχυρίστηκε ο ουκρανικός στρατός το βράδυ της Πέμπτης.

«Λόγω του γεγονότος ότι ο εχθρός χρησιμοποίησε σχεδόν ολόκληρο το σύνολο των πυραύλων κρουζ των συστημάτων τακτικών πυραύλων «Kalibr» και «Iskander» κατά τις πρώτες είκοσι ημέρες της επιχείρησης, συνεχίζει να εκτοξεύει -με ότι όπλα έχει- πυραύλους βομβαρδίζοντας υποδομές και γειτονιές κατοικιών των μεγάλων πόλεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η Ουκρανία σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν «σημαντικά προβλήματα με την επιμελητεία».

Ο ισχυρισμός του ουκρανικού στρατού για τον εξοπλισμό της Ρωσίας και τη χρήση αδιάκριτων πυρών έρχεται καθώς έχουν διατυπωθεί σοβαρές κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εισβολή.

Η Ρωσία είναι ένοχη για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε επιχειρησιακή ενημέρωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.

«Κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν να παίρνουν ομήρους και να σκοτώνουν αμάχους, να πυροβολούν αμάχους, να παρεμποδίζουν την κίνηση ανθρωπιστικών νηοπομπών για την εκκένωση του πληθυσμού μέσω καθορισμένων και αμοιβαία συμφωνημένων «πράσινων διαδρόμων» και να χρησιμοποιούν μη στρατιωτικές υποδομές για όπλα και οπλισμό».

Η δήλωση αναφέρεται επίσης στη συνεχιζόμενη κρίση στη Μαριούπολη, η οποία έχει δεχθεί σχεδόν ασταμάτητα ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Ο εχθρός συνεχίζει να κρατά την ουκρανική πόλη Μαριούπολη υπό πολιορκία και έχει κινηθεί για να καταστρέψει ολοσχερώς αστική υποδομή, κατοικίες και μέσα διαβίωσης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση της πόλης», συνεχίζει.

Συνολικά 3.810 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Πέμπτη, σύμφωνα με το Interfax Ukraine επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο, αριθμός πολύ μικρότερος από ό,τι την Τετάρτη.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk είπε σε ενημέρωση ότι περίπου 2.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι συνολικά περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις.

Ένας Αμερικανός υπήκοος καταγράφηκε μεταξύ των νεκρών στον απόηχο της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Τσερνίχιβ, ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι μέσω Facebook το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, από την επίθεση σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Μπλίνκεν είπε την Πέμπτη ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται στη διαδικασία τεκμηρίωσης και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

«Η σκόπιμη στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «βρίσκει δύσκολο να συμπεράνει ότι οι Ρώσοι κάνουν διαφορετικά» μετά την καταστροφή των τελευταίων εβδομάδων.

Οι απώλειες των Ρώσων

Οι ρωσικές απώλειες του πολέμου μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 14.000 νεκρούς προσωπικού, 86 αεροσκάφη.108 ελικόπτερα, 444 άρματα μάχης, 1433 τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων, 3 σκάφη και 864 οχήματα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν βαριές απώλειες και να σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν την Πέμπτη η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

«Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας».

Τι υποστηρίζει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται σκόπιμα για μια σφαγή στο Ντονμπάς μετά από υποτιθέμενη ενθάρρυνση από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη. Υποστήριξε επίσης ότι αυτά τα σχέδια σταμάτησαν από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι υποσχέσεις Άσαντ για βοήθεια και το αντίτιμο

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ υποσχέθηκε να παράσχει περίπου 40.000 μαχητές στη Ρωσική Ομοσπονδία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, όπλα και άλλος εξοπλισμός θα μεταφερθούν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τη Συρία στο εγγύς μέλλον, ανέφερε η δήλωση, εκτός από 40.000 μαχητές.

Μια αναφορά στις 13 Μαρτίου από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφερε ότι η Ρωσία είχε ήδη ανοίξει 14 κέντρα στρατολόγησης σε όλη τη Συρία, στη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Ράκα και το Ντέιρ εζ Ζορ, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Η Ρωσία φέρεται να πληρώνει σε ξένους μισθοφόρους μηνιαίο μισθό μεταξύ 300 και 600 δολαρίων για να πολεμήσουν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επέτρεπε σε 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή να ενωθούν με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι μισθοφόροι φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι θα εκτελούν «αποκλειστικά αστυνομικές λειτουργίες για την αποκατάσταση της τάξης στα κατεχόμενα». Ωστόσο, προστίθεται στην ανακοίνωση, «οι πληροφορίες για άμεση συμμετοχή σε εχθροπραξίες κατά του ουκρανικού στρατού έχουν αρχίσει να διαδίδονται μεταξύ των μισθοφόρων. Αυτό μείωσε σημαντικά το «μαχητικό πνεύμα» των Σύριων».

Το ηθικό των Σύριων μισθοφόρων έχει προφανώς μειωθεί, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της άφιξης περισσότερων από 30 τραυματιών μαχητών των Ρωσικών Δυνάμεων σε μια στρατιωτική βάση, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αποφασίσουν να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες.

Επιπλέον, ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας Ραμζάν Καντίροφ είπε ότι θα στείλει άλλους 1.000 Τσετσένους για να βοηθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Πέμπτης.

Παρά αυτές τις αναφορές και τις αναφορές από το Κρεμλίνο, οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν δει εισροή μαχητών της Μέσης Ανατολής να ενώνουν τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον αρχηγό της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, Κένεθ Μακνέζι.

Με πλήροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Jerusalem Post

https://hellasjournal.com/