24.2.22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή ρωσική υπερφαλάγγιση για την περικύκλωση του Κιέβου [vids]

 

Του Αριστείδη Δημητράτου

Συνεχίζεται σε πλήρεις ρυθμούς η εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με τις τελευταίες πληροφορίες και αναφορές να «δείχνουν» τον λόγο για τον οποίο η Μόσχα έχει επικεντρώσει την επίθεση της σε συγκεκριμένα σημεία της περιφερειακής ενότητας του Κιέβου.

Ειδικότερα, οι επιδρομές ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 αλλά και μαχητικών αεροσκαφών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με ικανότητα τακτικού βομβαρδισμού τύπου Su-25 στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, με στόχο να το καταλάβουν ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν προσγείωση αερομεταφερόμενων δυνάμεων, εξοπλισμένες με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώνονται βομβαρδισμοί στην περιοχή Ουκραΐνκα, η οποία βρίσκεται νοτίως της πρωτεύουσας, σε αντίθεση με το Γκοστομέλ που βρίσκεται βορειοδυτικά. Οι κινήσεις των Ρώσων μας παρουσιάζουν το πιθανό σχέδιο της επιχειρησιακής ανάπτυξης των στρατευμάτων τους.

Η συνδυασμένη επιθετική κίνηση στην περιφερειακή ενότητα του Κιέβου, από βορρά (Γκοστομέλ και Βισγκορόντ) αλλά και νότια από Ουκραΐνκα αποτελεί μια σαφέστατη προσπάθεια υπερφαλάγγισης, μιας κυκλωτικής κίνησης τύπου pincer movement, με στόχο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μάλιστα ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad. Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, τα οποία είχαν ως αρχικό στόχο την εξουδετέρωση των αντιαεροπορικών συστημάτων, των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου για την αναχαίτιση εναέριων απειλών για να εξασφαλιστεί αεροπορική υπεροχή από τους Ρώσους και να ξεκινήσει η επέλαση με μηχανοκίνητες μονάδες των αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Φωτογραφία Reuters

https://www.onalert.gr/

EFENPRESS/ Μιχάλης Τσολάκης