10.2.22

Σενάριο αγοράς αμερικανικών UAV MQ-9 Guardian από την Ελλάδα-Η χώρα μας χρειάζεται εξοπλισμένα drone

 

Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» με drones κατασκόπους στο Αιγαίο

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Ελλάδα εξετάζει την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων MQ-9 Guardian.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πάνο Γαρουφαλιά και το larissapress.gr, "το υπουργείο άμυνας εξετάζει την περίπτωση απόκτησης από τις ΗΠΑ του drone MQ-9 Guardian, από την εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems.


Το drone αυτό δύναται να πετάει για πάνω από 40 ώρες επιχειρώντας σε ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο.
Επίσης έχει την δυνατότητα να προσγειώνεται σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό, διαθέτει δύο κάμερες (μία θερμική και μία ημέρας), καθώς και τη δυνατότητα να συλλέγει αλλά και να συγκρίνει στοιχεία που έχει καταγράψει.

Φέρεται ότι υπάρχουν ήδη επαφές με τους Αμερικανούς και ίσως το δούμε περισσότερα το επόμενο χρονικό διάστημα”.

Ένας πόλεμος από το… μέλλον, μια κρυφή μάχη «αναίμακτης» επικράτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διεξάγεται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο. Πρόκειται για τον «πόλεμο των drones», των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

ο τελευταίο διάστημα η παρουσία τουρκικών drones πάνω από το Αιγαίο είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η τουρκική πλευρά δείχνει έτοιμη να αναβαθμίσει την δράση της με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και πραγματοποιεί συνεχώς επιδείξεις ισχύος σε Έβρο και Αιγαίο, ωστόσο και η Ελλάδα έχει επίσης μπει στο "παιχνίδι" των UAV, με τις πρώτες ενισχύσεις του οπλοστασίου να έρχονται από το Ισραήλ.

Η χρήση UAV σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αυξήσει δραματικά την στρατηγική ισχύ της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, με μειωμένο κόστος και χωρίς ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία να εξετάσουν ακόμη πιο προσεκτικά το  MQ-9 Reaper, ένα εναέριο όχημα που είχε έρθει στην Ελλάδα και ειδικά στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα θελήσουν να μάθουν αν καταρχήν οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση ν’ αποδεσμεύσουν  MQ-9 για την Ελλάδα, αλλά εκτιμάμε ότι οι απαιτήσεις μας πλέον θα πρέπει να αφορούν εξοπλισμένα drone, διότι οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει ανάλογα εναέρια οχήματα που θα εκτοξεύουν πυραύλους τύπου SOM-J και αυτό είναι πολύ σοβαρό.  

Mετά την ευρεία χρήση τουρκικών UAV και την νέα επιθετική στάση των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά σε ειδική συνεδρίαση αποφάσισε να αντιδράσει η χώρα μας, για να μην βρεθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προ τετελεσμένων γεγονότων.

Σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα η χώρα μας θα είναι ικανή να στήνει “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνει “ τουρκικούς μπούφους” δηλαδή τουρκικά drone -UAV , αφού το πρώτο ελληνικό ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, εντοπίζει από μικρά drone ως εξοπλισμένα UAV με εμβέλεια 20 χλμ. θα τεθεί σε ισχύ.

Επίσης θα τεθεί σε ισχύ το πρώτο αντι-drone σύστημα με το όνομα  «Πανόπτης», που είναι το  πρώτο ελληνικό σύστημα εξουδετέρωσης drone, το οποίο βραβεύτηκε από το ΝΑΤΟ.

Πριν μερικούς μήνες αποφασίστηκε η ταχεία προμήθεια ορισμένων φορητών συστημάτων αντιμετωπίσεως drone προέβηση ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να αποκτηθεί μια πρώτη ικανότητα ανταποκρίσεως στις συγκεκριμένες απειλές και να αποκτηθεί εμπειρία στην χρησιμοποίησή τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Αυτές αφορούν κύρια σε δύο συστήματα: Τα Skylock και Skylord. Πρόκειται για συστήματα που έχουν ως στόχο την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των εχθρικών drones και όχι την κατάρριψή τους.Πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

https://www.pentapostagma.gr/