17.2.22

Τουρκική Αεροπορία: «Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πάνε καλά … η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη διαδικασία»

 

Σε συνέντευξη του, στην τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» (δείτε ΕΔΩ), ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία, Jeffry Flake, αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Μεταξύ άλλων μίλησε και για την εξέλιξη του τουρκικού αιτήματος προμήθειας 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμισης 80 εν υπηρεσία F-16 στο επίπεδο Viper. «Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πάνε καλά. (!!!)

Στην πραγματικότητα, ήρθε μια αντιπροσωπεία εδώ, μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως έγινε και το Δεκέμβριο για να υποστηρίξει την προετοιμασία της λεγόμενης επιστολής αιτήματος (LoR). Οι συνομιλίες πάνε καλά. Ωστόσο, είναι μια μακρά, πολύπλοκη και πολύ τεχνική διαδικασία. 

Οπότε το επεξεργαζόμαστε. Βλέπουμε αυτό το αίτημα της Τουρκίας ως θετική εξέλιξη και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη διαδικασία», δήλωσε ο Jeffry Flake. Σχετικά με το F-35 o Αμερικανικός Πρέσβης δήλωσε: «Είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

 Αλλά δικηγόροι και λογιστές εργάζονται πάνω σε αυτό καθημερινά. Θα το ξεπεράσουμε». Το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 Viper συμπεριλαμβάνει και το αίτημα της για επιστροφή, από τις ΗΠΑ, του ποσού των $ 1,4 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχουν καταβληθεί για τα F-35.

 Εκτός των νέων F-16 το αίτημα της Τουρκίας περιλαμβάνει και την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών για τα νέα αεροσκάφη και τον υφιστάμενο στόλο των F-16.

https://defencereview.gr/