8.2.22

Η Τουρκία απειλεί και τον Eurasian Interconnector-Αιτία πολέμου και αυτή η σύνδεση;



 Η Άγκυρα επιδιώκει να ακυρώσει όλα τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδος και Κύπρου ενώ στο στόχαστρο και η ΕΕ που χρηματοδοτεί το έργο-Τι θα πράξει η δύση και σε αυτήν την περίπτωση;

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα επαναφέρει με αφορμή την υπογραφή για την ηλεκτρική διασύνδεση του Eurasian Interconnector ( μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος) το θέμα της επιστολής στις Πρεσβείες του Ισραήλ και της Ελλάδας στην Άγκυρα και στις Διευθύνσεις της Αντιπροσωπείας ΕΕ.

Εκεί οι Τούρκοι υποστηρίζουν  ότι το υποστηριζόμενο από την ΕΕ έργο του Eurasian Interconnector, για το οποίο υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και ελληνοκυπριακής πλευράς, …..διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Η αδήριτη ανάγκη επιβολής του νεο-Οθωμανικού σχεδίου στην Α.Μεσόγειο περνά μέσα από το μπλοκάρισμα των υπογραφέντων σχεδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο προς Κύπρο και Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για διαπίστωση, αλλά για μια λογική εξήγηση των τουρκικών λεονταρισμών στην περιοχή με φόντο την παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”.      

"Η Τουρκία αναμένεται να κηρύξει casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector και να ενημερώσει την ΕΕ ότι θα παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν επιμείνει στη μονομερή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που παραβιάζει την τουρκική ΑΟΖ”, αναφέρει τουρκική πηγή.

Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη του συνόλου των απειλών της Άγκυρας στην θαλάσσια περιοχή μας, που υπακούει στην απειλή των Τούρκων ότι “ τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Α.Μεσόγειο χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας”.

Πώς θα επιχειρούσε η τουρκική πλευρά να το κάνει αυτό;

Πρώτον, με την ανακήρυξη casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector, με στόχο την διακοπή των εργασιών.

Δεύτερον, με τον ίδιο τρόπο στην συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου.

Τρίτον, με την μεταφορά μόνιμης ναυτικής δυνάμεως στις επίμαχες περιοχές, αναμένοντας να προκληθεί από τις χώρες που συμμετέχουν στα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μπλοκάροντας την συμμετοχή και της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ.

Το έργο EuroAsia Interconnector, θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος του Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο με ένα καλώδιο υψηλής τάσης 1.200 χιλιομέτρων, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει 657 εκατομμύρια ευρώ για το έργο που θα παρέχει ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας , Κύπρου, στο οποίο η Τουρκία έχει δώσει ειδικό σημείωμα για “διέλευση του” από την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υποστηρίζει όμως  το ενεργειακό έργο, στο οποίο αντιτάχθηκε η Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επενδύσουν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 5 διασυνοριακά έργα ενεργειακής υποδομής που θα συμβάλουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Σύμφωνα με τα νέα του Bloomberght, η ΕΕ χρηματοδοτεί με 657 εκατ. ευρώ  το έργο «Eurasian Interconnector», που θα παρέχει ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ του Ισραήλ της Κύπρου (GCA) και της Ελλάδας, και 170 εκατομμύρια ευρώ για το έργο «Συγχρονισμός της Βαλτικής», που θα παράσχει ενοποίηση στο ηλεκτρικό δίκτυο μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας, καθώς και 27 εκατ. ευρώ για τη γραμμή "Aurora Line", η οποία θα αυξήσει τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, και με 78 εκατ. ευρώ για το έργο "Chiren", το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Η προγραμματισμένη διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας διέρχεται, σύμφωνα με το τουρκικό ΜΜΕ, από την “υφαλοκρηπίδα” της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των νησιών Κύπρου και Κρήτης, στα οποία το επόμενο διάστημα η Άγκυρα σκοπεύει να δείξει τα δόντια της με κάθε τρόπο, και για αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλλει ουδείς.



https://www.pentapostagma.gr/