12.2.22

EKTAKTO-Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία εγκαταλείπουν τη χώρα-Έγγραφα καίγονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο

 


Τηλεφώνημα Μακρόν-Πούτιν 

Σύμφωνα με την Bild η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο άρχισε να καίει έγγραφα και να καταστρέφει μυστικό εξοπλισμό.

«Το προσωπικό θα μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο», ανέφερε η εφημερίδα σε δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εξάλλου, η καύση σημαντικών εγγράφων και η καταστροφή εξοπλισμού, όπως φαίνεται, έχει ήδη ξεκινήσει», γράφει η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, περίπου 160 Αμερικανοί στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά της Φλόριντα, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, εγκαταλείπουν τη χώρα καθώς αυξάνεται η απειλή μιας ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η απόφαση, την οποία μετέδωσε πρώτο το Reuters, ελήφθη από περίσκεψη και ενημερώθηκε από την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποσύρει μέρος του προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

"Αυτή η επανατοποθέτηση δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά θα παρέχει ευελιξία στη διασφάλιση των συμμάχων και την αποτροπή της επιθετικότητας", ανέφερε ο Κίρμπι σε γραπτή δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκπαιδευτές θα επανατοποθετηθούν εντός της Ευρώπης, είπε, αλλά δεν ήταν σαφές πού ακριβώς.

Δεν ήταν επίσης άμεσα σαφές τι θα συμβεί με τον μικρό αριθμό αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη χώρα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι το Πεντάγωνο θα στείλει 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία, καθώς η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συγκέντρωση των δυνάμεών της κοντά στην Ουκρανία.

Νωρίτερα γράφαμε ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν από διπλωματικές αποστολές

Τηλεφώνημα Μακρόν-Πούτιν 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας μίας ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας (11.30 ώρα Ελλάδας), προηγήθηκε της πολυαναμενόμενης επικοινωνίας που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Ελιζέ αναμένεται να δώσει αργότερα πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία Μακρόν-Πούτιν, οι οποίοι είχαν ήδη συναντηθεί για περισσότερες από πέντε ώρες τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη συνέχεια, την Τρίτη, στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατόπιν στο Βερολίνο.

https://www.pentapostagma.gr/