4.2.22

Εξηγήσεις Μπλίνκεν για τον East Med-Εναλλακτικό σενάριο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με LNG και ευνοημένη την Θράκη και την Κύπρο

 


Μετά την επίσκεψη Κασουλίδη στις ΗΠ η τοποθέτηση του Άντονι Μπλίνκεν για τον East Med δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στην Λευκωσία. Επικαλέστηκε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους για την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό φυσικού αερίου που ασφαλώς αφορά και στη χώρα μας και για τον οποίο το τελευταίο διάστημα έχει χυθεί τόσο μελάνι. 

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Άντονι Μπλίνκεν όσα αναφέρονται στο εσωτερικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπαρτμεντ για τον αγωγό, αποδίδονται σε στοιχεία και υπολογισμούς που έγιναν για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 Αυτό δεν απέχει από τη θέση που εξ αρχής είχε εκφραστεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία σε κάθε στάδιο της προεργασίας τόνιζαν ότι η κατασκευή του αγωγού εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα που θα ισχύουν όταν θα ληφθεί επενδυτική απόφαση. Όπως έλεγαν ότι «τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι επενδυτές».

Εφόσον η μελέτη της IHS CERA έδειχνε ευοίωνες προοπτικές (επιβεβαίωσε το 2016 την οικονομική ανταγωνιστικότητα του έργου), οι Κυβερνήσεις Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – Ιταλίας αποφάσισαν το 2016 να προετοιμάσουν το έδαφος σε πολιτικό επίπεδο. Για αυτό και προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών, για να μπορεί το έργο να υλοποιηθεί όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες.

Εναλλακτικό σενάριο με επίκεντρο το LΝG προτείνει ο Στυλιανίδης 

Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί και στο Συμβούλιο της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσική αντιπροσωπεία, με «φόντο» την κρίση στην Ουκρανία, μετέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και μέλος του Συμβουλίου κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην Ουκρανία, με στόχο την ανάδειξη τόσο της έμπρακτης μέριμνας της πολιτείας προς τους αποδήμους της αλλά και του ενδιαφέροντος της Αθήνας για το Ουκρανικό ζήτημα, ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στις συνεχείς επιθέσεις μιας σειράς κυρίως πρώην Ανατολικών Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Ρωσική αντιπροσωπεία για μια σειρά θεμάτων, όπως ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως η χώρα μας θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή καθώς διατηρεί τόσο ενεργειακές όσο και εμπορικές σχέσεις με την Ρωσική αγορά που δεν θα πρέπει να «διαταραχθούν περαιτέρω». Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε τα αποτελέσματα της επιβολής του εμπάργκο που είχε σαν συνέπεια τη μείωση των εξαγωγών της χώρας κατά 50%, καθώς και τα έσοδα από τον τουρισμό από την Ρωσία που από το 1,5 εκατ. επισκεπτών σήμερα βρισκόμαστε στους 500.000.

Η άμεση επίπτωση αφορά και την ενέργεια καθώς η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει πως σε περίπτωση επίθεσης ή αποκλεισμού μπορεί είτε να περιορίσει είτε να ακριβύνει την ενέργεια που εξάγει, γεγονός με τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργειακή αυτάρκεια της οποίας εξαρτάται και από την Ρωσία.

Την ώρα πάντως που τα σενάρια αντιμετώπισης της πιθανής ενεργειακής κρίσης που θα επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεδομένης και της «διαρροής» της πιθανής ακύρωσης του αγωγού East Med, που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο βουλευτής Ροδόπης προέκρινε μια εναλλακτική πρόταση που θα εξασφάλιζε όχι μόνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα αλλά θα μπορούσε να διασφαλίσει και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ειδικότερα ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αναβάθμισης της πλωτής εξέδρας υγροποιημένου αερίου που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, ούτως ώστε να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, μεταφερόμενες ενδεχομένως και με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας τόσο εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικούς δρόμους, όσο και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εξασφαλίζοντας δηλαδή τις τρεις βασικές παραμέτρους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε λιμάνι αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου συμπληρωματικά με την Αίγυπτο, από όπου ο ελληνικός εφοπλισμός θα μεταφέρει προς την Αλεξανδρούπολη τα αποθέματα, προσδίδοντας ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

«Αν δεν προχωρήσει ο East Med, που όλοι θέλουν να προχωρήσει, η Κύπρος και η Αίγυπτος να γίνουν hub αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και ο ελληνικός εφοπλισμός να μεταφέρει στην Αλεξανδρούπολη το φυσικό αέριο σε μεγαλύτερες ποσότητες για να διοχετεύεται μέσα από τον ΤΑP. Αυτό θα εξασφαλίσει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την μονοπωλιακή πηγή η μορφή ενέργειας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο ίδιος επανέφερε και την πρόταση που είχε συζητηθεί επί θητείας του στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την δημιουργία «αποθήκης» υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα και συγκεκριμένα στον θύλακα από τον οποίο άντλησε πετρέλαιο η Energean στον Πρίνο.

Μέσω της επένδυσης αυτής η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια δύο και τριών χρόνων ενώ θα εξασφάλιζε και την προστασία καταναλωτών και βιομηχανίας από τις απειλητικές αυξήσεις, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα της αποθήκευσης.

«Η αξιοποίηση της Καβάλας πρέπει να μπει ψηλά στην κρατική ατζέντα» υπογράμμισε ο ίδιος ερωτηθείς με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση εξηγώντας πως τα αρμόδια υπουργεία, ήτοι τα Υπουργεία Ενέργειας, Εξωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να λάβουν την απόφαση να προχωρήσουν σε μία τέτοια επένδυση που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

https://www.pentapostagma.gr/