23.2.22

Ό,τι έκανα έκανα, ελάτε τώρα να τα βρούμε όπως με βολεύει: Το «έξυπνο» μήνυμα Πούτιν στη Δύση


 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Την ίδια ώρα όμως δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, .

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

Επιστράτευση εφέδρων από τον Ζελένσκι

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως ο κ. Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας, τόνισε ότι «η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα».

«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.

Η Ρωσία “να αποσύρει τα στρατεύματά της αμέσως και άνευ όρων” 

Οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ειδησεογραφικό δίκτυο της Λιθουανίας.

Οι πρόεδροι Γκιτάνας Ναουσέντα της Λιθουανίας και Αντρέι Ντούντα της Πολωνίας μεταβαίνουν στην Ουκρανία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στη χώρα αυτή εν μέσω απειλών ενός νέου πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος του Ναουσέντα στο ειδησεογραφικό δίκτυο BNS στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις μετέβη ήδη στο Κίεβο χθες, Τρίτη.

“Μένουμε ενωμένοι με την Ουκρανία, δεν θα το βάλουμε στα πόδια, θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο”, δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ζελένσκι.

“Η τρέχουσα κατάσταση θέτει σαφή απειλή στην ασφάλεια της Ευρώπης”, σημείωσε ο Κάρις, κάνοντας λόγο για μια “αποφασιστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία”.

Ο Εσθονός ηγέτης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους στην Ουκρανία, η σημερινή ηγεσία της οποίας αγωνίζεται για ένταξη και στα δύο -θέση που έχει εξοργίσει τη Μόσχα.

Ο Κάρις κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της “αμέσως και άνευ όρων” από το έδαφος της Ουκρανίας και τα άμεσα περίχωρά της.

Σκληρές κυρώσεις από τον Μπάιντεν

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε “την αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, ανακοινώνοντας οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέες παραδόσεις “αμυντικών” όπλων στην Ουκρανία.

Ανακοινώνοντας ότι οι ουκρανικές περιοχές τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη αφορούν ακόμη και εδάφη που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από τους αυτονομιστές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “επεξεργάζεται δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Αυτό είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του προς το Έθνος από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια “πρώτη δόση” κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις “ρωσικές ελίτ” καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Επιβάλλουμε μεγάλες κυρώσεις για το ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση”, δήλωσε.

“Έδωσα την άδεια για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία”, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

“Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, εμείς, επομένως, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε. “Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα προκαλέσει τεράστια δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους”.

“Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση. Ελπίζω ότι η διπλωματική οδός θα παραμείνει ανοιχτή”, τόνισε.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων Μπάιντεν:

  • Πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής.
  • Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη για τις κυρώσεις.
  • Ανακοινώνω τώρα την πρώτη δέσμη κυρώσεων.
  • Επιβάλλονται κυρώσεις στη Veb Bank
  • Είναι απάντηση στις πράξεις της Ρωσίας.
  • Δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2.
  • Οι ΗΠΑ θα παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.
  • Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε με τη Ρωσία.
  • Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους.
  • Η Ρωσία θα κλιμακώσει τις απειλές της.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν.
  • Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος.
  • Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση στην περιοχή του Ντονμπάς.
  • Εξουσιοδότησε την αποστολή επιπλέον δυνάμεων και υλικού για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.
  • Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος.
  • Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
  • Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας.
  • Χθες ο κόσμος άκουσε τον Πούτιν να ξαναγράφει την Ιστορία με μία αναδρομή 100 ετών.
  • Απείλησε το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει.
  • Ο ίδιος ο Πούτιν απείλησε με πόλεμο, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
  • Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της παραμένουν ανοιχτοί για διπλωματία. Ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.
  • Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις κι όχι τα λόγια της.

Οι πρώτες κυρώσεις και από την ΕΕ

Την ίδια ώρα τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα με ομοφωνία να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσαν χθες ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορελ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.

Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ο  Μπλίνκεν ακυρώνει τη συνάντηση με Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (…) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Ο αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας.

«Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Ο κ. Κουλέμπα από την πλευρά του εξήρε την προσέγγιση της επιβολής διεθνών κυρώσεων «κατά κύματα». «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν συνεχιστεί κι έχει διάρκεια», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρήσει ότι η πίεση έφθασε στην οροφή της κι ότι «δεν μπορεί να τιμωρηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. «Η πίεση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Και εάν αυτό σημαίνει συχνές ανακοινώσεις νέων κυρώσεων, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου καλεί τον Πούτιν να αποφύγει έναν πλήρους κλίμακας «πόλεμο επιλογής»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την “τελευταία εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτή τη διπλωματική οδό για να “αποτρέψουν τη σύγκρουση να προχωρήσει περαιτέρω”, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

“Η τελευταία ρωσική εισβολή απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Ουκρανίας και της διατλαντικής κοινότητας”, δήλωσε ο Όστιν υποδεχόμενος τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Πεντάγωνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί ακόμη να αποφύγει έναν πλήρους κλίμακας “πόλεμο επιλογής”, τόνισε ο Λόιντ Όστιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Ο Πούτιν μπορεί ακόμη να αποφύγει έναν πλήρους κλίμακας, τραγικό πόλεμο επιλογής”, είπε ο Όστιν στον Κουλέμπα, προσθέτοντας: “Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί σας και θα παραμείνουμε σε συντονισμό με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση να προχωρήσει περαιτέρω”.

“Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυτοάμυνα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι ακλόνητη”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, χαιρετίζοντας τη “μετρημένη απάντηση” του Κιέβου απέναντι στην “επιθετικότητα, τις προκλήσεις και τις ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας”.

Ο Κουλέμπα από την πλευρά του τόνισε ότι ήθελε να συναντήσει τον Όστιν γιατί “αυτές τις μέρες διπλωματία σημαίνει και άμυνα. Το μήνυμά μου είναι απλό: μια ισχυρή Ουκρανία είναι η καλύτερη αποτροπή έναντι της Ρωσίας”, τόνισε πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Πεντάγωνο και φύγουν οι δημοσιογράφοι από την αίθουσα.

Πληροφορίες από ΑFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μόσχα, Ρωσία / Ουάσινγκτον, HΠA

https://hellasjournal.com/