23.2.22

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων – «Πιθανόν ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο»

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ουκρανία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό”, επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα”υπογράμμισε.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

«Το πακέτο των κυρώσεων θα πλήξει πρωτίστως τη ρωσική οικονομία»

Το πακέτο των κυρώσεων που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως την ρωσική οικονομία δήλωσε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμερ.

Ο Γάλλος υπουργός, του οποίου η χώρα ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα των κυρώσεων και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τους θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι.

Ο Λεμέρ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία συνιστά στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ευρώπη επισημαίνοντας ωστόσο ότι το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να απειλήσει συνολικότερα την ευρωπαΐκή οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον κάποια αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη.

Εξάλλου ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γάλλος υπουργός Κλεμάν Μπον δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ισχύσει άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

«Πιθανό να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο»

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Μετά την ανακοίνωση χθες Τρίτη της επιβολής κυρώσεων από το Λονδίνο εναντίον τριών ολιγαρχών που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και ρωσικών τραπεζών, η Βρετανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων, «το πιο σκληρό που έχει υιοθετηθεί ποτέ εναντίον της Ρωσίας» από τη Βρετανία, θα κάνει «τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του όπως και τη ρωσική οικονομία να υποφέρουν».

«Όμως θα προχωρήσουμε περισσότερο, αν δούμε μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Τρας, κάνοντας λόγο για περιορισμό της πρόσβασης της Μόσχας στις βρετανικές αγορές κυρίως σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της.

Οι νέες αυτές κυρώσεις θα ληφθούν «από κοινού με τους διεθνείς μας εταίρους», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η βρετανική κυβέρνηση οριστικοποιεί μια νέα σειρά κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, οι οποίες προβλέπεται να στοχοθετήσουν έναν πιο μακρύ κατάλογο ολιγαρχών και προσώπων του στενού κύκλου του Πούτιν.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.

https://www.topontiki.gr/