5.2.22

Ο Ερντογάν των μονομερών ανακοινώσεων

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών  για την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρες με   χώρες της περιοχής. Ένα μήνα μετά στις 3 Φεβρουρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε και πάλι ο ίδιος ότι ο Iσραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου,

Μέχρι σήμερα ούτε η Σουηδική Αραβία αλλά ούτε και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου ο οποίος πριν συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο ανακοίνωση και συμφωνία για Ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. 

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας, και πέρα από τη χρήση του, μπορούμε επίσης να εμπλακούμε σε μια κοινή προσπάθεια για το πέρασμά του στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Κίεβο. «Τώρα, Θεού θέλοντος, αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας με τον κ. Χέρτσογκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Ειδικά για το Ισραήλ, η «συνάντηση» με τον Ισραηλινό Πρόεδρο και η «Συμφωνία» για αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, προέκυψαν μετά την επιλεκτική διαρροή του non paper για τον αγωγό East Med. Παρά το «προσωρινό επικοινωνιακό δώρο» των ΗΠΑ στον Ερντογάν – την ώρα που ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα ως πρώτη δημόσια εμφάνιση προτίμησε την Πόλη – ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τον Μπαϊντεν ότι δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν να επιλυθεί η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και αποτελούσαν απλά εμπόδιο, όπως ανέφερε σήμερα το δίκτυο NTV και τουρκικά μέσα ενημέρωση

«Πρέπει να πω πολύ ξεκάθαρα: εάν προσέξετε, η Δύση δυστυχώς δεν έχει συμβάλει καθόλου στην επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία. «Μπορώ να πω ότι ήταν κυριολεκτικά μόνο εμπόδιο».

«Υπάρχει τώρα σοβαρό θέμα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους ηγέτες που μπορούν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα» τώρα που έχει αποχωρήσει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν. «Όταν κοιτάμε …τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έχει επιδείξει ακόμα θετική προσέγγιση στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

https://www.viadiplomacy.gr/