14.2.22

Διάλογος “κωφών”; Επίκειται εισβολή, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Όχι δεν θα εισβάλω λέει ο Πούτιν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι επίκειται ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος ηγέτης εστιάστηκε στις διαβεβαιώσεις αυτές στη συνομιλία του Σαββάτου, αλλά δεν έπεισε τον ομόλογό του. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την ενημέρωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου και από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν και του εκπροσώπου του Πενταγώνου.

Και στέκουμε πρώτα στον αξιωματούχο, ο οποίος υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε με ακρίβεια τι συνέβη στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία, από την οποία ανέμεναν οι πάντες ότι θα πρόσφερε τη μεγαλύτερη ευκαιρία στην ειρήνη. Δυστυχώς δεν συνέβη αυτό.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Η συνομιλία των δύο προέδρων δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή, καμία θεμελιώδη αλλαγή στις θέσεις των δύο πλευρών. Ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα ισχύει στο απόλυτο. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι και αυτή την ώρα που μιλάμε οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους, σε τρία σημεία των συνόρων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε στο Ρώσο συνομιλητή του τι θα υποστεί η χώρα του και ο λαός της εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Βεβαίως, κανείς δεν περίμενε ότι ο κ. Πούτιν θα λύγιζε. Φέρεται να απάντησε ότι δεν θα επιτεθεί -όπως είπαμε οι Αμερικανοί δεν τον πιστεύουν- και ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί τάχιστα εάν οι Δυτικοί αποδεχθούν τους ρωσικούς όρους ασφαλείας και αν αποκλείσουν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέθεσε πάλι κάποιες ιδέες στο τραπέζι, απέρριψε τους βασικούς όρους του κ. Πούτιν. Οπότε είμαστε στο σημείο μηδέν. Αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί όταν αναχωρήσει από τη Μόσχα ο Καγκελάριος Σολτς.

Στην ενημέρωση ο αξιωματούχος μίλησε και για άλλα σενάρια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μπάιντεν στη συνομιλία του με τον κ. Πούτιν, αλλά αναλυτές εδώ λένε πως σε αυτά τα σενάρια πρέπει να αποκλειστεί το στρατιωτικό. Ότι δηλαδή οι Δυτικοί δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν δεχθεί επίθεση, αλλά μόνο στρατιωτική βοήθεια.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μίλησε στο CNN. Απέφυγε μεν να δεσμευθεί για την πληροφορία ότι ο κ. Πούτιν θα εισβάλει την Τετάρτη στην Ουκρανία, όπως φαίνεται ότι είναι η πρόβλεψη των μυστικών υπηρεσιών, αλλά επέμενε ότι η εισβολή θα πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει, οποιαδήποτε μέρα.

Διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση η οποία, επανέλαβε, ότι τώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα.

Ο κ. Σάλιβαν υποστήριξε επίσης ότι η εισβολή θα μπορούσε να γίνει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εδώ πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κίνας.

Η συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας είχε μία από τα ίδια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα εξής:

“Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους, σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας”.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: