11.2.22

Πόλεμο, για τα “μάτια” της Ουκρανίας, δεν θα κάνουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου



 Τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά και συσκέψεις στο Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της Ουκρανίας.

Όλοι εστιάζονται στην ανάγκη να αποφευχθεί μία σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων, για χάρη της προβληματικής Ουκρανίας.

Παρά τις εκατέρωθεν πολεμικές κραυγές υπάρχει πια διάθεση για ειρηνική διευθέτηση του ουκρανικού, παρά το γεγονός ότι μέχρι της στιγμής δεν σημειώθηκε υποχώρηση από τις πλευρές.

Οι Δυτικοί, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι η στρατιωτική σύγκρουση ΔΕΝ αποτελεί επιλογή για την Αμερική και Δύση.

Όλοι οι σοβαροί αναλυτές δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα ξεκινήσει ένας “παγκόσμιος πόλεμος” από την Ουκρανία, η οποία διακρίνεται για τα αντιρωσικά, αλλά και “φιλοναζιστικά” αισθήματα αρκετών πολιτών της.

Οι ηγέτες της χώρας χρησιμοποιούν την γεωγραφική της τοποθεσία για να “εκβιάζουν” τις μεγάλες δυνάμεις. Και τη Ρωσία, αλλά και την Αμερική, η οποία περπατά σε τεντωμένο σχοινί.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, μετά τη διαρροή των πληροφοριών ότι στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι ο πόλεμος -είναι κάτι που δεν το επιθυμούν:

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, εάν δεχθεί επίθεση η Ουκρανία, οι Δυτικοί δεν θα μπορέσουν να την βοηθήσουν, διότι εάν το επιχειρήσουν θα πρέπει να εισέλθουν σε ένα πόλεμο με τη Ρωσία. Και ο πόλεμος αυτός θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο…

Έτσι έχει, λοιπόν, η κατάσταση και πρόκειται για διαπίστωση στο πιο υψηλό επίπεδο. Όποιος αναμένει πόλεμο μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία, δεν θα τον δει.

Το σχέδιο της Αμερικής και των συμμάχων της δεν είναι μυστικό. Ελπίζουν -και μερικοί αξιωματούχοι το πιστεύουν- ότι οι απειλές για κυρώσεις θα αναγκάσουν τον κ. Πούτιν να υποχωρήσει.

Υποστηρίζουν ότι βλέπουν διάθεση από την Μόσχα για ειρηνική διευθέτηση. Αλλά, βεβαίως, εξαρτάται τι εννοεί η κάθε πλευρά ότι ομιλεί για μία συμφωνία που θα αποτρέψει τον πόλεμο.

Από την Αυστραλία, ο υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας, και συμμετείχε σε συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Είναι σε συνεχή επαφή με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συντονισμός όλων των παραγόντων είναι πλέον στο 100%. Και ο συντονισμός αφορά περισσότερο τις κυρώσεις. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί έχουν εκπονήσει και στρατιωτικό σενάριο που θα αφορά την αποχώρηση των Αμερικανών υπηκόων από την Ουκρανία στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η ουκρανική εισβολή.

Ο κ. Μπλίνκεν και ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης ώστε η Ρωσία να λάβει μέρος σε ουσιαστικό και αμοιβαίο διάλογο. Άρα ανοίγουν πάλι την οδό του διαλόγου.

Ο Αμερικανός υπουργός ενημερώθηκε από τον Γάλλο ομόλογό του για τη συνομιλία του κ. Πούτιν με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Το συμπέρασμα από αυτό το τηλεφώνημα είναι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα απευθείας με τον Τζο Μπάιντεν. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι από το τηλεφώνημα του κ. Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να έχουν ρόλο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά φαίνεται ότι δεν τους βγαίνει…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

https://hellasjournal.com/