12.2.22

Ο κύβος ερρίφθη; Οι πάντες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν θα κτυπήσει την Ουκρανία: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου


Στην Ουάσιγκτον δύσκολα θα βρει κανείς έστω και ένα αξιωματούχο που να υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Αντίθετα, όλοι μα όλοι πιστεύουν ότι επίκειται ένας μεγάλος πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης.

Ανώτερος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον κ. Πούτιν, ανέφερε ότι δεν σημειώθηκε καμία θεμελιώδης αλλαγή στις θέσεις των πλευρών.

Δεν σημειώθηκε αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, δηλαδή στη συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το διακύβευμα, είπε ο αξιωματούχος, είναι μεγάλο: η εισβολή θα είναι καταστροφική, τόνισε και πρόσθεσε ότι παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιδιώξει στην πραγματοποίηση των στόχων της διπλωματικά ή με τη χρήση βίας.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρονται τα εξής:

Ο πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κλιμακούμενη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι, εάν η Ρωσία αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν αμέσως σοβαρό κόστος στη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα υποβίβαζε τη θέση της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Από το πρωί του Σαββάτου, ήταν μαζική η διπλωματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Συμμετείχαν ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου σε συνεργασία με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Λέγεται πως αυτή ήταν η ύστατη προσπάθεια. Αν και δίνεται πάντα ακόμα μία ευκαιρία στην ειρήνη.

Στις 6 και 4 λεπτά ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του. Ολοκληρώθηκε μέσα σε μία ώρα. Αν υπολογίσουμε ότι είχαμε και μετάφραση, οι δυο ηγέτες μΜίλησαν για μισή ώρα. Δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική αλλαγή, ‘οπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση.

Το προεδρικό μήνυμα ήταν το ίδιο. Μην εισβάλεις στην Ουκρανία, διότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη ρωσική οικονομία.

Το πρόβλημα είναι ότι η επιρροή των Αμερικανών και των Ευρωπαίων προς τον κ. Πούτιν είναι μηδενική. Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι απειλείται η χώρα του χειρότερα και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και απαιτεί και αυτός από τους δυτικούς να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Υπήρχε μία ελπίδα, ότι μετά από αυτό το τηλεφώνημα των δύο προέδρων η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα έκαναν αυτό το ένα βήμα πίσω. Διαφορετικά, εάν πιστέψουμε το Λευκό Οίκο, ο πόλεμος θα ξεκινήσει από μέρα σε μέρα. Όπως αποδείχθηκε και οι δύο πλευρές έμειναν σταθερά στις ίδιες θέσεις, που αν δεν αλλάξουν θα ακολουθήσει ο πόλεμος.

Το Σάββατο, Ο κ. Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Σεργκέι Σοϊγκού.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Λαβρόφ ότι η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Και απαίτησε άμεση «αποκλιμάκωση», άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Φαίνεται ότι η απάντηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι κ. Μπλίνκεν είπε ακόμα στον κ. Λαβρόφ ότι η εισβολή θα οδηγήσει σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση.

Το Πεντάγωνο εξέδωσε μία ανακοίνωση δύο γραμμών για τη συνομιλία του κ. Όστιν με τον Ρώσο ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας τους, αναφέρει, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους δεν έχουν καμία πρόθεση να αναμειχθούν στρατιωτικά σε ένα πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό επειδή η αμερικανική ανάμειξη θα προκαλούσε παγκόσμιο πόλεμο, όπως πολύ ορθά σκέφτονται στο Λευκό Οίκο.

Ήδη το Πεντάγωνο διέταξε την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Η κίνηση έστειλε λάθος μήνυμα στο Κίεβο, αν και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε ότι η αποχώρηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά των ΗΠΑ να στηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

https://hellasjournal.com/