26.2.22

Μάχες εκ του συστάδην στα τρία μέτωπα του πολέμου


 Συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ουκρανικό έδαφος. 

Οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν την προέλαση τους, και έχουν φθάσει πλέον σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Κιέβου, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο.

Ειδικότερα στις δύο τελευταίες πόλεις έχουν αυξήσει την πίεση που ασκούν περιμετρικά και θεωρείται πια θέμα χρόνου η κατάληψη τους, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι Ουκρανικές δυνάμεις.

Ήδη πάντως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι Ρωσσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια. Την είδηση αυτή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών και κατέστρεψαν αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού των Ουκρανικών δυνάμεων.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Μαριούπολης, καθώς και της πόλης Σούμι στα βορειοανατολικά, όπου αναφέρονται σφοδρές οδομαχίες και της Πολτάβα στα ανατολικά.

Στο μεταξύ λίγο μετά τις 9 το πρωί, ρώσσικες ρουκέτες έπληξαν ένα οικοδομικό τετράγωνο στο Κίεβο, ενώ ένα σύμπλεγμα πολυκατοικιών επλήγη από ρωσικό πύραυλο τύπου κρουζ στο ίδιο σημείο. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ουκρανίας, γνωστοποίησε πως το κτίριο επλήγη μεταξύ του 18ου και του 21ου ορόφου και άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση εκκένωσης του, ενώ δεν έδωσαν πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων.

 

Σύμφωνα πάντως με τα λεγόμενα ενός συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ο πύραυλος που έπληξε την ανωτέρω πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν προκάλεσε κανένα θάνατο.

 

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Όπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων. Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Για δεκάδες τραυματίες έκανε λόγο σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της Ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, αναφερόμενος σε βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Κίεβο και τα περίχωρα του. Μέχρι τις 6.00 το πρωί 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν καταγραφεί στους τραυματίες, ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο. Την ίδια στιγμή ο Αντόν Χερασένκο ανέφερε πως η Ρωσία έχει βομβαρδίσει τουλάχιστον 40 εγκαταστάσεις πολιτικών υποδομών.

Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν πως ένας πύραυλος έπεσε σε κτίριο κατοικιών ενώ  σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters ένας άλλος έπληξε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

https://www.zougla.gr/