17.2.22

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ανοιχτά σύνορα στα μουλωχτά


Γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό; Και η ΝΔ είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, και η ΝΔ θέλει η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Έλληνες στην Ελλάδα θα είναι μια από τις πολλές εθνότητες που κατοικούν εδώ. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ καταλαβαίνει ότι οι ψηφοφόροι της είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο θέμα και το πολιτικό κόστος υψηλότερο από ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμπιπτόντως, μεγάλες πλειοψηφίες και στα δύο κόμματα είναι κατά των μεταναστευτικών ροών, αλλά για τους ψηφοφόρους της ΝΔ τα ποσοστά είναι συντριπτικά υψηλά και το θέμα της μετανάστευσης είναι πάντοτε στα πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.


Επομένως για τη ηγεσία της ΝΔ το θέμα είναι πάντοτε πως θα εφαρμόσει μια πολιτική ανοιχτών συνόρων χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική. Η λύση στο πρόβλημα αυτό έχει δοθεί με δύο τακτικές.

Η πρώτη είναι πως πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος ως προς τη δημόσια εικόνα που έχει το συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να δοθεί η εντύπωση πως έχουμε ανοίξει τα σύνορα στον Ερντογάν. Η εντύπωση που έχει ο μέσος πολίτης πρέπει να είναι πως το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι υπό έλεγχο και βρίσκεται σε ύφεση. Για αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τόσο ανήσυχη κάθε φορά που βγαίνει κάτι στην επιφάνεια που χαλά αυτή την επίπλαστη εικόνα. Για παράδειγμα το πρωτοχρονιάτικο Σύνταγμα ή η δημόσια λίστα μαθητών σε σχολείο της Αθήνας που φωτογράφισε ο βουλευτής Μπογδάνος.


Η δεύτερη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να βαφτίσει όλο και μεγαλύτερος μέρος λαθρομετανάστευσης ως νόμιμη μετανάστευση. Ξέρει η κυβέρνηση πως η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ συντάσσετε πλήρως με την ατζέντα της πολυπολιτισμικής Ελλάδας και επομένως αυτή η εξαπάτηση λαμβάνει χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πόσοι για παράδειγμα Έλληνες γνωρίζουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «χορηγήσει άσυλο και επικουρική προστασία σε... 53.780 αλλοδαπούς, δηλαδή 15,3% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ από όσους χορήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε... 4 χρόνια (2016-2019)». Δηλαδή, η ΝΔ τρέχει με ρυθμούς περισσότερο από διπλάσιους του ΣΥΡΙΖΑ στη χορήγηση ασύλου – και αυτό για πληθυσμούς που όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για λαθρομετανάστες.


Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μετονομασίας της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη εντάσσονται και οι πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα κράτη του Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Όπως έγραψε ο αρμόδιος υπουργός στην «Καθημερινή», «η Ελλάδα θα δώσει τη δυνατότητα μεταβατικά σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα, να ενταχθούν στο καθεστώς νεότευκτων αδειών εποχικής εργασίας.» Δηλαδή παράνομοι μετανάστες μετατρέπονται σε νόμιμους μετανάστες. Επίσης «η Πολιτεία θα χορηγήσει έως 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπανγκλαντές.»


Με αυτές τις συμφωνίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτυγχάνει μια νέα μαζική νομιμοποίηση λαθρομεταναστών. Για παράδειγμα μονο στην περίπτωση των λαθρομεταναστών από το Μπανγκλαντές η κυβέρνηση μιλά για νομιμοποίηση 15.000, αλλά οι ξένες κυβερνήσεις λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 80.000. Ήδη τα ΜΜΕ στο Πακιστάν και Μπανγκλαντές θριαμβολογούν για αυτές τις συμφωνίες ενώ  «ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας του Μπανγκλαντές μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μηταράκη δήλωσε: ‘Το άνοιγμα της πόρτας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ήταν κρίσιμο για μας. Τώρα η Ελλάδα μάς άνοιξε αυτή την πόρτα’».


Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την πόρτα στο Πακιστάν και Μπανγκλαντές; Μα γιατί επιθυμεί διακαώς μια πολιτική ανοιχτών συνόρων. Δεν τους ενδιαφέρει αν το Πακιστάν είναι ένας από τους ποιο σημαντικούς συμμάχους της Τουρκίας. Δεν τους ενδιαφέρει αν δημιουργούν μια τεράστια μουσουλμανική μειονότητα στο κέντρο της Ελλάδας. Η ηγεσία της ΝΔ έχει εκπαιδευτεί και έχει αφομοιώσει πλήρως τα πιστεύω της μεταμοντέρνας αριστεράς (woke) και εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με αυτά τα πιστεύω. Απλά θα ήθελε να μην πάρετε χαμπάρι τι συμβαίνει.