12.2.22

Η Ελλάδα απαντά με εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεων στις προκλήσεις διαρκείας της Τουρκίας: “Αστακοί” τα νησιά


 

Μπορεί το επίπεδο της ρητορικής από τους Τούρκους αξιωματούχους να έχει φτάσει σε ευθείες απειλές, όπως αυτή που εξαπέλυσε πριν δυο 24ωρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο στο πεδίο- αν εξαιρέσει κανείς τα γεγονότα με τις υπερπτήσεις– όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, οι νευρικοί γείτονές μας δείχνουν προσεκτικοί.

Βεβαίως οι πτήσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, για τις οποίες έγιναν ιδιαίτερες αναφορές και κατά τη συζήτηση των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποτελούν τη νέα μορφή απειλής που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, διπλωματικά αλλά κυρίως επιχειρησιακά.

  • Αλλά με τα όσα κομπάζουν οι Τούρκοι Αξιωματούχοι δείχνουν ότι έχουν ξεκινήσει να χτίζουν τα νέα διπλωματικά αφηγήματα, τα οποία πιθανά να τα χρησιμοποιήσουν είτε στον ΟΗΕ, είτε στις διερευνητικές διαδικασίες αλλά και στα διεθνή φόρα σε μια προσπάθεια καταγγελίας της χώρας μας, πως στρατιωτικοποιεί νησιά τα οποία πέρασαν στην Ελληνική δικαιοδοσία αλλά με συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Σε αυτές τις αιτιάσεις βεβαίως είχε απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με μια φράση που θα παραμείνει διαχρονική στον πολιτικό λόγο. Ο υπουργός ερωτηθείς για τις αξιώσεις αποστρατιωτικοποίησης λιτά ανέφερε, πως «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Και αυτή θα παραμείνει η μόνιμη απάντηση απέναντι, όχι μόνο στις διπλωματικές και νομικές διακλαδώσεις στις οποίες ποντάρει η Άγκυρα. Θα είναι το «Μολών Λαβέ» απέναντι στην Στρατιά του Αιγαίου, της μόνιμης απειλής κατά των Ελληνικών νησιών.  

Στο πεδίο από την αρχή της χρονιάς, η Άγκυρα φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, όπως με την άσκηση νότια της Ρόδου που σύμφωνα με την navtex που εξέδωσε έφτανε έως τα 6,5 ναυτικά μίλια από το νησί, αλλά έως εκεί. Την ίδια στιγμή σε αυτή την δραστηριότητα παραβίασε και τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο καθώς στην άσκηση μετείχαν και επτά F-16.

Και απέναντι στα επανειλημμένα μπαράζ των παραβιάσεων, η Αθήνα απαντά με την ψυχραιμία που αρμόζει και την καταδίωξη των παραβατών από ιπταμένους και αεροσκάφη επιφυλακής.

Τα φρούρια των νησιών…

Και επειδή ο κος. Τσαβούσογλου ομιλεί και πάλι περί της αποστρατιωτικοποίησης, η Ελληνική πλευρά απαντά με το δικό της μπαράζ ασκήσεων που γίνονται απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αρχιπέλαγος, από το Καστελόριζο έως τη Σαμοθράκη. Οι δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ απαντούν με τον δικό τους τρόπο- που είναι η ισχυρή αποτρεπτική παρουσία- απέναντι στις διαρκείς αξιώσεις της Τουρκίας, που θέτει θέμα της μη ύπαρξης δυνάμεων στα Ελληνικά νησιά.

  • Χερσαίες, θαλάσσιες, εναέριες ασκήσεις αλλά και συνεργασία των τριών κλάδων γίνονται καθημερινά στην ακριτική Ελλάδα και αυτό ακριβώς βάζει στο προκλητικό της στόχαστρο η γείτονα καθώς παρατηρεί πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν χρήση σχεδόν του συνόλου του οπλοστασίου που διατίθενται σε αυτές τις περιοχές.

Το Επιτελείο του ΑΣΔΕΝάρχη Καταδρομέα- βατραχανθρώπου, Αντιστρατήγου Νικολάου Φλάρη σε συνεργασία με τα στελέχη των Σχηματισμών, σχεδιάζουν διαρκώς νέα σενάρια και ασκήσεις, με έμφαση στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Πολλά από τα σενάρια- και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα των στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπηρετούν στα νησιά- εκτυλίσσονται και σε νησίδες που συμπεριλαμβάνονται στον μεγάλο παράλογο χάρτη των αξιώσεων και του «γκριζαρίσματος» που επιχειρεί η Άγκυρα.

Στους Σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ οι ρυθμοί ανεβαίνουν διαρκώς και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές που κάνουν  λόγο για διαρκή εγρήγορση, ιδιαιτέρως στα νησιά ή νησίδες που μπαίνουν διαρκώς στο στόχαστρο των γειτόνων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα τουρκικά «νευράκια» έχουν να κάνουν από την μια πλευρά με τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που γέρνουν το ισοζύγιο δυνάμεων υπέρ της Ελλάδας κι από την άλλη το γεγονός πως τα στοχοποιημένα νησιά, όπως π.χ. το Καστελόριζο είναι τα σύγχρονα φρούρια, επανδρωμένα με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, βαρύ οπλισμό και άρτια εκπαίδευση…

https://hellasjournal.com/