6.2.22

Ας το επαναλάβουμε μπας και το χωνέψουν: Τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ δεν παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


 Ένα λάθος του πρακτορείου Bloomberg, που ανακοίνωσε την “εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν αυτή ξεκινήσει, έδωσε την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η ακραία επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.

Επειδή στη Ρωσία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι πλήρως ελεγχόμενα από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Ντμίτρι Πεσκόφ πιθανότατα θα νομίζει ότι το συγκεκριμένο πρακτορείο έπαιξε κάποιο παιγνίδι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Το Bloomberg είναι από τα λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Και γενικά όλα τα σοβαρά μέσα στην Αμερική τηρούν πάντα μία απόσταση ασφαλείας από την όποια κρατική προπαγάνδα.

Όλα τα χρόνια που είμαι διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμπέδωσα ότι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν παίζουν ποτέ παιγνίδια με την εξουσία και βρίσκονται σταθερά απέναντι της.

Εάν δε παραπλανηθούν από την εξουσία, όπως συνέβη στον πόλεμο του Ιράκ, επιτίθενται με απίστευτη σφοδρότητα σε αυτούς που έπαιξαν το βρώμικο παιγνίδι εις βάρος τους, και βεβαίως εξηγούν στους αναγνώστες τι ακριβώς συνέβη και ζητούν συγνώμη. Αυτό δεν το είδαμε ποτέ, και δεν θα το δούμε ποτέ, στην Κίνα, στη Ρωσία, την Τουρκία και σε παρόμοια αυταρχικά καθεστώτα.

Τα περιστατικά των περασμένων ημερών, με την οξύτατη αμφισβήτηση των ισχυρισμών των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν είναι μεμονωμένα. Είναι μία καθημερινότητα. Φτάνει να έχετε υπομονή να παρακολουθήσετε τις ενημερώσεις που μεταδίδονται “ζωντανά” από το Λευκό Οίκο και τα υπουργεία, αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Όχι, το Bloomberg δεν συνωμότησε με το Λευκό Οίκο για να τεστάρει τους Ρώσους. Όπως όλα τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, προετοιμάστηκε για την αναγγελία της ρωσικής εισβολής, με την ανάρτηση μόνο ενός τίτλου, όταν η επίθεση ξεκινήσει. Διότι αν “πατούσε” κανείς το λίνκ έβγαινε σε λάθος (error).

Η πραγματική δημοσιογραφία είναι μεγάλη υπόθεση, χωρίς αμφιβολία. Τους χαίρομαι τους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Έχουν όλα τα μέσα στη διάθεση τους για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, και καθημερινά ξεκινούν με την εντολή ότι “η εξουσία είναι απέναντι μας”.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες ότι οι Δυτικοί θα επιδιώξουν πάση θυσία διπλωματική λύση -για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι διατθειμένοι να αναμειχθούν στον πόλεμο:

Εβδομάδα μιας μαραθώνιας προσπάθειας για τη διπλωματική διευθέτηση του ουκρανικού, είναι αυτή που αρχίζει τη Δευτέρα.

Οι Δυτικοί θα εκμεταλλευθούν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είναι βέβαιοι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα τολμήσει να χαλάσει το πάρτι της Κίνας, όπως είχε κάνει την προηγούμενη φορά.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, θα επισκεφθούν την Ουάσιγκτον ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Σολτς θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο κ. Μπορέλ από τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πριν αυτός αναχωρήσει για την Αυστραλία για να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τη δυτική άμυνα εναντίον της Κίνας.

Πρώτα θέματα στην ατζέντα είναι η Ουκρανία, και το πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αμερικανοί, στο επίπεδο του Προέδρου Μπάιντεν, προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε οι Βρυξέλλες, λόγω της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, να μην εκβιάζονται από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Καγκελάριος Σολτς θα επικεντρωθούν στη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς στην Ουάσιγκτον συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς για την εισβολή.

Παρ’ όλα αυτά ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εστιάζεται στη διπλωματία, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «την κοινή δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον δρόμο της διπλωματίας καθώς και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Ο κ. Μπάιντεν και ο Γερμανός Καγκελάριος θα συζητήσουν επίσης τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα στην περίπτωση που αμφισβητήσει στρατιωτικά την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Κατά τα άλλα: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο αρμόδιος για τις ασιατικές υποθέσεις προειδοποίησαν την Κίνα ότι θα ρεζιλευτεί εάν υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας.

Επίσης οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τις κινεζικές εταιρείες με μέτρα στην περίπτωση που επιχειρήσουν να μην σεβαστούν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: