14.2.22

Μήνυμα Πούτιν ελήφθη; Η Ουκρανία αφήνει «στην άκρη» την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε”, απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει “κόκκινες γραμμές” για να το αποφύγει.

Ο Πούτιν μετά από τη συνάντηση με τον Μακρόν είχε δηλώσει:

 

«Προτεραιότητα μας το ΝΑΤΟ» λέει ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι

Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία, ενώ και αυτός προχώρησε σε διευκρινίσεις. 

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” στους στόχους της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας”, τόνισε ο Σεργκίι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. 

“Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του”, πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

“Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους”, εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. “Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας”, πρόσθεσε. 

“Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ– αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ”, επεσήμανε ο Πριστάικο. “Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα”.

Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: “Όχι”. 

https://www.militaire.gr/

Efenpress/Μιχάλης Τσολάκης