15.2.22

Ουκρανία: Μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων με ειρωνία από τη Μόσχα: «Ντροπιάστηκε η προπαγάνδα της Δύσης»

 

Οι αντιφάσεις μεταξύ αποκλιμάκωσης και ρωσικής εισβολής πληθαίνουν, με τη Μόσχα να δίνει «ευκαιρία στον διάλογο» με μερική απόσυρση στρατευμάτων και δεσμεύσεις ότι «το ίδιο θα γίνει και στα σύνορα με τη Λευκορωσία καθώς ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις». H «εκδοχή της ρωσικής εισβολής ανά πάσα στιγμή» παραμένει ωστόσο στο «οπλοστάσιο» της δυτικής διπλωματίας. Στην αντεπίθεση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε:

«Ντροπιάστηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός»

Με αυτό το σχόλιο η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι «η 15η Φεβρουαρίου του 2022 θα περάσει στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης».

Πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων ζήτησαν Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Όταν δούμε πλήρη ρωσική απόσυρση θα το πιστέψουμε

Ικανοποίηση για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοινώνοντας ότι: «Καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», ενώ επισημαίνεται ότι απαιτείται πλήρης απόσυρση στρατευμάτων.

Νωρίτερα, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου, ανακάλεσε τη δήλωση ότι η ρωσική εισβολή θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου, μιλώντας για συμβολική και όχι κυριολεκτική ημερομηνία.

ΕΕ – Ζοζέπ Μπορέλ: Αν γίνει πόλεμος ο Nord Stream δεν θα λειτουργήσει

‘Ετοιμη να απαντήσει στις ανησυχίες της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο επεσήμανε ότι αν υπάρξει πόλεμος ο αγωγός φυσικού αερίου  Nord Stream 2 δεν θα τεθεί σε λειτουργία.

Συνεχείς αφίξεις ελικοπτέρων, καταδρομικών αεροσκαφών και βομβαρδιστικών σε Λευκορωσία, Κριμαία και δυτική Ρωσία, δείχνουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες, από αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης καθώς  Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Η επίσκεψη Σολτς στη Μόσχα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τη Μόσχα «σαφή βήματα» για την αποκλιμάκωση της έντασης, απειλώντας με «βαρύτατες συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τί πρέπει να γίνει», είπε ο Σολτς για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Απέφυγε όμως και αυτή τη φορά να αναφερθεί ευθέως στον επίμαχο ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream 2».

Ο Σολτς τόνισε νωρίτερα και από το Κίεβο ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, έκανε και ένα βήμα προς τη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

«Το ζήτημα της ένταξης σε συμμαχίες πρακτικά δεν τίθεται καν σήμερα», είπε ο Σολτς. «Είναι μάλιστα ιδιόμορφο το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση καθιστά αντικείμενο μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης κάτι, το οποίο δεν βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Σολτς.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο CNN, και επανέλαβε ότι η ουκρανική κρίση εντάσσεται στο συνολικό φάσμα των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, με κυρίαρχη τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

ΗΠΑ: Ανοικτός ο διάλογος  αλλά και το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

«Ο δρόμος για τη διπλωματία παραμένει ανοιχτός εάν η Ρωσία επιλέξει να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο», ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για Λευκορωσία και Μολδαβία, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα και να μην ταξιδεύουν εκεί.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,  Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στο France24: «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα».

Η Αυστρία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επικρίνει την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο και ανακοινώνει ότι «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Αυστρίας να μείνουν στις θέσεις τους ».

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μετακινούν μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους εκτός των πρεσβειών τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καλεί τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία, ενώ αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια προς την περιοχή.

Πηγή:ΕΡΤ

Ανταπόκριση- Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Ανταπόκριση -Βερολίνο: Γιώργος Παππάς