3.2.22

Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους και όχι όποτε μας βολεύει

 


Πολιτικές αντιπαραθέσεις εξακολουθεί να πυροδοτεί η υπόθεση της Novartis, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει ενορχηστρώσει ένα “κυνήγι μαγισσών”. Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε πως θα προσφεύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον όσων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν να αφήνουν υπόνοιες για ποινική του εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis, παραβλέποντας το πρόσφατο βούλευμα της Δικαιοσύνης που απήλλαξε τον ίδιο και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.

Σημείο αιχμής στην υψηλών τόνων ομιλία του κ. Γεωργιάδη ήταν τα δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ που αναφέρονται σε μία «σελίδα που υπόπτως έλειπε από την πράξη αρχειοθέτησης» (την οποία είχε δώσει στην δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης) και σε ένα «αδιευκρίνιστο ποσό» που βρέθηκε σε τραπεζικό του λογαριασμό, προερχόμενο από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός μίλησε για εκστρατεία κατασυκοφάντησης του, ενορχηστρωμένης από τον ίδιο τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως δεν έλειπε καμία σελίδα από την πράξη αρχειοθέτησης, υποστηρίζοντας πως «μεταξύ της προτελευταίας και τελευταίας σελίδας υπάρχει μια μικρή γραμμή λόγω του σκαναρίσματος», γεγονός που εκλήφθη ως “αλλοίωση” της από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τα εμβάσματα από τον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι αφορούσαν αμοιβή της συζύγου του, που τότε είχε εκπομπή στον σταθμό.

Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της “Αυγής” ο κ, Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Αυγή… είχε και ηθική αξία! Δεν ήταν ποτέ “Documento”!». Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε πως θα προσφεύγει στην Δικαιοσύνη σε όποιον αφήνει υπόνοιες για την ποινική του εμπλοκή, όπως ήδη έκανε με τον Παύλο Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ζητήσει “συγνώμη” από τον κ. Γεωργιάδη, όπως εμμένει να ζητά συνεχώς ο υπουργός.

Η υπόθεση Novartis είχε χαρακτηριστεί από υπουργό της απελθούσας κυβέρνησης, ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», δήλωση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς είχε εκληφθεί ως παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Τώρα, η σημερινή κυβερνώσα πλειοψηφία την χαρακτηρίζει ως την «μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης», ενορχηστρωμένης από υπουργούς της απελθούσας κυβέρνησης και “φιλικούς” τους δημοσιογράφους.

Κραδασμοί από την Novartis

Σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση Novartis εξακολουθεί να προκαλεί κραδασμούς και ανακατατάξεις. Έφερε την δημόσια έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου εις βάρος του πρωθυπουργού, επειδή δεν προχώρησε σε ονομαστική αναφορά από το βήμα της Βουλής και στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που απαλλάχθηκαν με το σχετικό βούλευμα, περιοριζόμενος μόνο στα στελέχη της παράταξης του.

Ως πρώην αντιπρόεδρος της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η παρέμβαση Βενιζέλου είχε μεγάλη πολιτική βαρύτητα, με δεδομένη και την επιρροή του πρώην υπουργού στο στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών που διεκδικεί να εκφράσει ο πρωθυπουργός. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην αναφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο, το κάνει όμως τελευταία ο κ. Γεωργιάδης, επιδιώκοντας, όχι προφανώς να εκθέσει τον Μητσοτάκη, αλλά την σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη πως είναι αυτός που αφήνει έκθετο τον κ. Βενιζέλο, αποφεύγοντας την παραμικρή δήλωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Είναι χαρακτηριστικό πως χτες υποστήριξε πως δεν είναι ο Μητσοτάκης αλλά το ΚΙΝΑΛ που «προδίδει τον Βενιζέλο», τόσο με την “σιωπή” του για την απαλλαγή του άλλοτε κορυφαίου στελέχους του, όσο και με την στάση ίσων αποστάσεων που κράτησε στο επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται πως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου έκλεισε το μικρόφωνο του Πολάκη, όταν κατά την εισήγηση του στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, άρχισε να αναφέρεται στην υπόθεση Novartis και να αφήνει υπονοούμενα για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Το επεισόδιο αυτό έβαλε “φωτιά” στην πολιτική αντιπαράθεση, με υπουργούς να εξισώνουν τον κ. Πολάκη με την Χρυσή Αυγή και την ΝΔ να μέμφεται το ΚΙΝΑΛ πως τηρεί στάση «επιτήδειου ουδέτερου έναντι του πολακισμού».

Το τεκμήριο της αθωότητας

Αντιπαρατιθέμενος προ ημερών με τον Πολάκη για ένα άλλο σκάνδαλο από τον χώρο της υγείας, την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, ο υπουργός Ανάπτυξης επέλεξε να υπερασπιστεί δημοσίως τους υπόδικους (πλέον) συνεργάτες του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε επισημάνει εμφατικά πως «αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ», ισχυριζόμενος πως η παράταξη του παγίως σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, την νομική αρχή που ορίζει πως κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του.

Στον νομικό μας πολιτισμό το τεκμήριο της αθωότητας προφανώς ισχύει για κάθε κατηγορούμενο. Ισχύει για τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, ισχύει και για τους σημερινούς κατηγορούμενους της υπόθεσης Novartis, τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου (μεταξύ άλλων για κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση), οι οποίοι κατηγορούνται πως μέσω δημοσιευμάτων ενορχήστρωσαν την ενοχοποίηση των πολιτικών προσώπων, μεταξύ άλλων και του κ. Γεωργιάδη.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης είχε επισημάνει πως απέφυγε να σχολιάσει την άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Βαξεβάνη, διότι ακριβώς σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του στον ΣΥΡΙΖΑ που “κρεμούν στα μανταλάκια” τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Μέχρι που ήρθε η διάψευση από τον ίδιο τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την πρόταση μομφής αποκάλεσε τους υπόδικους δημοσιογράφους (χωρίς να τους κατονομάσει) ως «συμμορία» και «υπόκοσμο», μη σεβόμενος το τεκμήριο της αθωότητας τους και ασκώντας (εμμέσως, πλην σαφώς) πιέσεις προς την Δικαιοσύνη, αναιρώντας τους ισχυρισμούς του κ. Γεωργιάδη, περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της παράταξης του στον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών.

https://slpress.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη