12.2.22

Ισπανία: «Αναδύθηκε» χωριό φάντασμα προσελκύοντας πλήθη τουριστών

Ένα χωριό φάντασμα αναδύθηκε καθώς λόγω της ξηρασίας μια τεχνητή λίμνη σχεδόν άδειασε στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, προσελκύοντας πλήθη τουριστών και παλιών κατοίκων του χωριού που πήγαν να δουν από κοντά απόκοσμα μέρη, ερείπια, κομμάτια μιας ζωής που «πάγωσε».

Καθώς η στάθμη της λίμνης έπεσε στο 15% της χωρητικότητας, ξαναήρθαν στο φως ίχνη της ζωής του χωριού Αθερέδο, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λιντόσο στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας.

ispania-anadythike-chorio-fantasma-proselkyontas-plithi-toyriston0

«Είναι σαν να βλέπω μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», είπε ο 65χρονος συνταξιούχος Μασιμίνο Πέρεθ Ρομέρο, από την Α Κορούνια. «Η αίσθηση μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με τα χρόνια λόγω της ξηρασίας και όλα αυτά, με την κλιματική αλλαγή».

Περπατώντας στο λασμωμένο έδαφος, ραγισμένο από την ξηρασία σε κάποια σημεία, επισκέπτες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια, ακόμη και μια βρύση με νερό να τρέχει ακόμα από έναν σκουριασμένο σωλήνα.

Κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπύρας στοιβαγμένα σε ένα αλλοτινό καφενείο και ένα ημικατεστραμένο παλιό αυτοκίνητο σκουριασμένο δίπλα σε ένα πέτρινο τοίχο. Πλάνα από drone έδειχναν τα ερειπωμένα κτίρια.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, που ανήκει το Αθερέδο, τόνισε ότι η πτώση της στάθμης της λίμνης προκλήθηκε από την έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αλλά και στην «πολύ επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

Την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε έξι τεχνητές λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της Άλτο Λιντόσο, να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας.

Τα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Πέρυσι, κάτοικοι πολλών ισπανικών χωριών διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούσαν τις λίμνες μετά από μια ταχεία άντληση από μια λίμνη από την εταιρεία Iberdrola στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τήρησε τους κανόνες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες της Ισπανίας βρίσκονται στο 44% της χωρητικότητάς τους, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του περίπου 61% την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018. Μια πηγή του υπουργείου είπε ότι οι δείκτες ξηρασίας έδειξαν μια πιθανή επιδείνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν εντόπισαν ακόμη γενικευμένο πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Χοσέ Άλβαρες, πρώην οικοδόμος από το Λόμπιος, ένιωσε ένα μείγμα νοσταλγίας και μοιρολατρίας, ενθυμούμενος τότε που δούλευε στο Αθερέδο.

«Είναι τρομερό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Έτσι είναι η ζωή. Κάποιοι πεθαίνουν και κάποιοι ζουν», είπε.

Πηγή: Reuters/ https://www.kathimerini.gr/