27.2.22

Απέτυχαν, για μία ακόμη νύχτα, να εισέλθουν στο Κίεβο οι Ρώσοι: Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται με σφοδρότητα…


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζει «σκληρότερη από την αναμενόμενη» αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό καθώς εντοπίστηκαν και απροσδόκητες δυσκολίες στον εφοδιασμό των δυνάμεών του ρωσικού στρατού.

Τα παραπάνω δήλωσαν στο CNN δύο ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση της κατάστασης επί του εδάφους. Είναι γεγονός ότο οι Ρώσοι εισβολείς δεν κατάφεραν να εισέλθουν ακόμα στο Κίεβο και σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει ακόμη εδραιώσει αεροπορική υπεροχή επί της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, καθώς η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και τα συστήματα αεράμυνας μάχονται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου.

«Η ουκρανική αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, συνεχίζει να είναι λειτουργική και συνεχίζει να εμπλέκεται και να αρνείται την πρόσβαση σε ρωσικά αεροσκάφη σε σημεία πάνω από τη χώρα», είπε ο αξιωματούχος.

Χωρίς αδιαμφισβήτητο έλεγχο των ουρανών, γίνεται και πιο δύσκολο για έναν στρατό που κινείται και αναζητεί για να χτυπήσει στόχους από αέρος.

  • Αποτράπηκε η γρήγορη ανατροπή

Αυτές οι προκλήσεις έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει τη γρήγορη κατάληψη μεγάλων ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, για την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες μέρες.

Η πόλη του Χάρκοβο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία επίσης δεν έχει πέσει στα χέρια των εισβολέων, κάτι που οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να συμβεί την πρώτη νύχτα της εισβολής.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αυτή η εικόνα του πεδίου μάχης είναι μόνο μια στιγμή στο χρόνο και η κατάσταση στο έδαφος μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους.

– Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: CNN
Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters