3.2.22

Έγινε η νεκροψία της φάλαινας του Αλίμου: Τα αίτια θανάτου της

Βιάστηκαν μερικοί ειδικοί ή "ειδικοί" να σπεύσουν και να αποδώσουν το θάνατο της "φάλαινας" στην ασχετοσύνη  αυτών που προσέτρεξαν προς βοήθειά της ! Το ερώτημα είναι αυτοί οι "ειδικοί" γιατί- σαν ειδικοί- δεν πήγαν να δώσουν τα "φώτα" τους; Οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν το άτυχο ζώο.Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν να το...φωτογραφίσουν και να φύγουν; 
Juan


 Τα αίτια θανάτου της φάλαινας που βρέθηκε νεκρή στα αβαθή της Σαλαμίνας κάνει γνωστά σε ανακοίνωσή του το υπ. Περιβάλλοντος μετά τη νεκροψία που διενεργήθηκε ενώ ενημερώνει ότι θα γίνει καύση.

Βαριά άρρωστη ήταν η φάλαινα που είχε βγει στην ακτή του Αλίμου την προηγούμενη εβδομάδα και βρέθηκε νεκρή χθες στη Σαλαμίνα.

Αποτελέσματα νεκροψίας της νεαρής ραμφοφάλαινας:

Ολοκληρώθηκε η νεκροψία της νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), η οποία μετά από διαδοχικές παρουσίες τις προηγούμενες ημέρες στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή χθες στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου Κυνόσουρα στη Σαλαμίνα.

Η νεκροψία, που διήρκεσε εννιά ώρες, διενεργήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νατάσσας Κομνηνού, με τη συμμετοχή έξι κτηνιάτρων, τριών βιολόγων και ενός περιβαλλοντολόγου.

Σύμφωνα με τη νεκροψία, τα πιθανά αίτια θανάτου του θηλαστικού αποδίδονται σε «σοβαρή χρόνια αρτηρίτιδα και σοβαρή παρασίτωση των νεφρών από Crassicauda spp».

Ελήφθησαν δείγματα από όλα τα όργανα του ζιφιού, τα οποία ήδη μεταφέρονται στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για περαιτέρω ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα και να καθοριστεί η αιτιολογική διάγνωση των μακροσκοπικών ευρημάτων, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δήμητρας Ψάλλα.

Από τη νεκροψία της ραμφοφάλαινας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

-Χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα της κοιλιακής αορτής, της γαστροεπιπλοϊκής αρτηρίας και  των μεσεντέριων αρτηριών.

-Σοβαρή παρασίτωση.

-Σοβαρή απίσχναση, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.

-Ο γαστρεντερικός σωλήνας ήταν κενός, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε να σιτιστεί πολύ καιρό.

-Πρόσφατο ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου.

https://www.topontiki.gr/