1.2.22

- ΑΙΣΧΟΣ- Τοκογλυφία σε βάρος των συνταξιούχων

Ας μην επαναπαύεται η "κυβέρνηση" με τη θεωρία ότι " τι θα κάνουν πάλι εμάς θα ψηφίσουν"
γιατί εκτός από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και άλλα κόμματα...
Juan
 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

v.aggelopoulos@naftemporiki.gr  

Από τη μία τσέπη τους τα έδωσαν και τώρα, από την άλλη τσέπη, τους τα παίρνουν πίσω! Ο λόγος φυσικά για τους πολύπαθους συνταξιούχους, που πάλι θα διαπιστώσουν μείωση στο εισόδημά τους. Όχι, μην τρομάζετε. Αυτή τη φορά δεν θα τους τα πάρει η Κυβέρνηση με τον γνωστό τρόπο, τον μνημονιακό. Δεν θα τους κάνει μείωση σύνταξης. Αυτή τη φορά, βρέθηκε άλλο, πιο έξυπνο κόλπο. Τώρα, η «ληστεία» αφορά τα αναδρομικά που κάποιοι εκ των συνταξιούχων, έλαβαν πριν από 15 μήνες. Έφτασε η στιγμή να τα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία, δια της φορολόγησης…

Μικρή λεπτομέρεια: Μέσω της διαδικασίας που θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 79% των αναδρομικών που εισέπραξαν. Η λέξη «τοκογλυφία» αποκτά νέα χαρακτηριστικά!

Πριν προλάβουν ορισμένοι να πουν ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να φορολογούνται για τα εισοδήματά τους, ας παραθέσουμε τα γεγονότα:

Το 2012 οι συνταξιούχοι υφίστανται σφαγιαστικές περικοπές στις συντάξεις τους. Κύριες, επικουρικές και δώρα. Κρατήστε αυτή την επισήμανση, θα μας χρειαστεί λίγο αργότερα… Ακολουθούν μαζικές αγωγές στα δικαστήρια.

Τον Οκτώβριο του 2020, μετά από αλλεπάλληλες δικαιώσεις των συνταξιούχων στα δικαστήρια σε ανώτατο βαθμό, η Κυβέρνηση επιλέγει να δώσει πίσω αναδρομικά ποσά, από τις ανωτέρω περικοπές, που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Σημασία στη λεπτομέρεια. Δόθηκαν 1,3 δισ. ευρώ σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή μόλις στο 30% του συνόλου! Επίσης, δόθηκαν αναδρομικά ποσά μόνο για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα, κάπου ξεχάστηκαν… Α, το σημαντικότερο: Δόθηκαν αναδρομικά, άτοκα! Ναι πολύ καλά διαβάζετε. Η κυβέρνηση,  χορήγησε τα αναδρομικά, χωρίς να καταβάλλει τον τόκο που όριζε το αρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή 6% το έτος. Μάλλον το ξέχασε… Επειδή, πρόκειται για αναδρομικά από το 2015 (έτσι έκρινε το δικαστήριο), με έναν πολύ απλό πολλαπλασιασμό, γίνεται αντιληπτό ότι οι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά κατά 30% λιγότερα από εκείνα που θα έπρεπε…

29 Ιανουαρίου 2021: Ημέρα Σάββατο, με τη χώρα να ζει στον αστερισμό της «πρότασης μομφής» κατά της Κυβέρνησης, το  υπουργείο Οικονομικών, «στα μουλωχτά», μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ενεργοποιεί ρύθμιση για να καταβάλουν οι συνταξιούχοι το φόρο που τους αναλογεί, για τα αναδρομικά που εισέπραξαν. Μεσοσταθμικά ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο 33%, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστραφούν 431 εκατ. ευρώ, από εκείνα που εισπράχθηκαν!

 Σημασία στη λεπτομέρεια: Η ρύθμιση προβλέπει αποπληρωμή σε έως 48 δόσεις, με 6% επιτόκιο! Ναι, πολύ καλά διαβάζετε. Στην περίπτωση της φορολόγησης, το Οικονομικό Επιτελείο «θυμήθηκε» την επιβολή επιτοκίου. Του ίδιου που πριν από 15 μήνες,  είχε ξεχάσει όταν ήταν να επιστρέψει χρήματα στους συνταξιούχους.

Η λέξη «τοκογλυφία», αρχίζει  να πηγαίνει δίπλα – δίπλα με τις λέξεις «ληστεία», «κοροϊδία» και «ντροπή». Οι συνταξιούχοι (ξανά) στο απόσπασμα…

https://www.naftemporiki.gr/


Αναρτήθηκε στην Efenpress από την Κ.Ν.