27.1.22

Ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων: Από τα Rafale F3R στην Βουλή στην τελική «ναυμαχία» για τις κορβέτες

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι με τον υφιστάμενο «κουμπαρά» το Πολεμικό Ναυτικό- πέραν των τριών νέων φρεγατών- καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του κι όχι το παρόν του ή για κάποια επιπλέον χρόνια… Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό



 Μπορεί αυτές οι μέρες να επισκιάστηκαν από την άφιξη των αεροσκαφών 4,5 γενιάς Rafale F3R στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, που αποτελούν μια πολύ σημαντική προσθήκη καθώς ήδη έφεραν το μέλλον στον αεροπορικό αγώνα που επαφίεται στα χέρια των έμπειρων Ελλήνων αεροπόρων.

Μπορεί η επικαιρότητα να εστίασε και στις σημαντικές- για τους στρατιωτικούς, δίκαιες- ανακοινώσεις που ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό καθώς αφορούν τη δική τους τσέπη.

Ακολούθησε η βαρυχειμωνιά που ενώ οι πάντες γνώριζαν από τους μετεωρολόγους, μάλλον ήθελαν ακρίβεια λεπτού, για να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος τελικά ξεγυμνώθηκε κι έμεινε «κρύσταλλο» σε πολικές θερμοκρασίες αλλά και παρατηρητής για το πως λειτουργεί ένας οργανισμός που έχει ηγεσία και το κυριότερο εμπειρία για το πως πρέπει να λειτουργήσει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, σ’ αυτή την 48ωρη κακοκαιρία έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά, όπως και χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς από την Αττική οδό.

Την ίδια στιγμή όμως ο «κόσμος» των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιτελείων, δεν περιορίζεται μόνο στα της επικαιρότητας ώστε να καλύψει τις τρύπες. Υπάρχουν κι εκείνοι που σχεδιάζουν το μέλλον της αποτρεπτικής ισχύς των όπλων με τα οποία καθημερινά τα έμπειρα στελέχη των τριών κλάδων δίνουν τον δικό τους αγώνα ως αποτρεπτική δύναμη.

  • Αλλά ο σχεδιασμός που αφορά το μέλλον στις Ένοπλες Δυνάμεις και γίνεται από τους ανθρώπους των Επιτελείων, κινείται σε πολλούς άξονες ώστε να προχωρήσουν τα ήδη αποφασισμένα προγράμματα για τα οποία δούλεψαν σκληρά τα στελέχη όλο τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα συνεχίζονται και οι συνομιλίες των τεχνικών ομάδων με εταιρείες που αναζητούν τον δικό τους χώρο μέσα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμέσως μετά τις κρίσεις της Πέμπτης για την στρατιωτική ηγεσία, η πολιτική μπαίνει μπροστά ώστε να συζητηθούν στο κοινοβούλιο τα προγράμματα των +6 αεροσκαφών Rafale F3R και των φρεγατών Belh@rra.

Το budget στις κορβέτες…

Και αμέσως μετά, όπως σημειώνεται δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» και η κλάση της νέας κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό. Ένα πρόγραμμα δηλαδή που έχει να κάνει με την ταχύτατη ενίσχυση του στόλου και της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο έχει πάρει το πράσινο φως της κυβέρνησης. Μάλιστα στρατιωτικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι με τον υφιστάμενο «κουμπαρά» το Πολεμικό Ναυτικό- πέραν των τριών νέων φρεγατών- καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του κι όχι το παρόν του ή για κάποια επιπλέον χρόνια…

  • Αυτό σημαίνει πως το ναυτικό Επιτελείο και οι μάχιμοι Αξιωματικοί στον στόλο επιμένουν στα νέα πλοία και η όποια επένδυση υπάρξει, να είναι για καράβια με τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό θα πορευτεί για τα επόμενα 30-35 χρόνια κι όχι για μια επιπλέον 15ετία…

Αλλά και η δεύτερη ανάγνωση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει έρθει η ώρα της συζήτησης και ανάλυσης στο ναυτικό Επιτελείο για το μέλλον των υφιστάμενων Γερμανικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που απ’ όσα λέγονται από στρατιωτικές πηγές δυο ή τρεις πρόκειται να υποστούν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και ως εκεί.

Δηλαδή εφόσον «κλειδώσει» και ανακοινωθεί αν η κορβέτα με την οποία θα δουλέψει το Πολεμικό Ναυτικό είναι κάποια ανάμεσα, στις LCS ή HF2 (αυτά τα πλοία βρίσκονται στις προτάσεις των Αμερικανών), Gowind, Doha, Sigma (σ.σ. οι κλάσεις των πλοίων κατανέμονται κατά αλφαβητική σειρά) , απ’ εκείνη την ώρα και μετά θ’ ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών και για το μέλλον των ΜΕΚΟ, ενώ έπεται και συνέχεια γι’ άλλους τύπους πλοίων που αναζητά λύσεις το ναυτικό Επιτελείο…

https://hellasjournal.com/