18.1.22

«Οι Ρώσοι εκκενώνουν πρεσβεία και προξενεία στην Ουκρανία» ισχυρίζονται οι New York Times

 

Οι  New York Times σε δημοσιεύμα τους ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα  18 άτομα, κυρίως παιδιά και σύζυγοι Ρώσων διπλωματών, έφυγαν από την Ουκρανία στις 5 Ιανουαρίου. Άλλα 30 άτομα φέρεται να έφυγαν τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν και διπλωμάτες από δύο άλλα ρωσικά προξενεία (Χάρκοβο και Οδησσό) φέρεται να είχαν ενημερωθεί να εγκαταελίψουν τη χώρα.

Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο λειτουργεί κανονικά», αλλά δεν αρνήθηκε οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού.

Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ουκρανία επιβεβαίωσαν ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες αποχώρησαν.

Οι αναφορές για εκκενώσεις έρχονται καθώς η Μόσχα κατηγορείται από τη Δύση για συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι δυτική υποστηρίζουν ότι έχει   σκοπό την εισβολή στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης και έχει απαντήσει  ότι το ΝΑΤΟ επικαλείται τη δικαιολογία της «ρωσικής επιθετικότητας» ως πρόσχημα για να αναπτύξει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή.

https://www.militaire.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη