12.1.22

How to kill an UAV

 Γράφει ο @defencegreece_m


Ηολοένα και αυξανόμενη στροφη της #Τουρκιας στην αναπτυξη του στόλου των οπλισμένων #UAV απαιτεί από την #HAF την εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης τους καθώς ο στόλος των οπλισμένων σε Τουρκική υπηρεσία αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τα 200 drones.

O στόλος αυτός αποτελείται από 110+ τακτικά #Bayaraktar TB2 ενώ άλλα 75 MALE #Aksungur (ΤΑΙ) και και αρκετές δεκάδες στο μέλλον #Akinci (3+6 πρωτοτυπα για το 21). Τα τελευταία έχουν την εμβέλεια αλλα και το οπλικο φορτίο να απειλήσουν εγκαταστάσεις της #ΠΑ #HAF ή πλοια του #ΠΝ.

Τα #UAV βασίζονται στην επικοινωνία τους είτε με άμεση ραδιοζεύξη LOS που όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200 χλμ λογω φυσικής καμπυλότητας της Γης ενώ ακόμη και τα 200 χλμ απαιτούν πτήση σε μεγάλο ύψος (πχ 30000 πόδια) που κάνει πιο εύκολη την ανίχνευση και αναγνώριση τους

Η υπάρξη Δορυφορικών επικοινωνιών Ku/Ka μπάντας έρχεται να διορθώσει το πρόβλημα αυτό. Εντούτοις δεδομένου ότι η #Τουρκία διαθέτει 3-4 Εθνικούς τηλεπικοινωνιακούς Turksat σε σταθερή γεωστατική τροχιά είναι γνωστή τόσο η θέση τους όσο και το φάσμα συχνοτήτων που εκπέμπουν.

Το γεγονός αυτο θα μπορούσε να εκμεταλλευταί η Ελληνική πλευρά ώστε να παρεμβάλει (#Jamming) τις επικοινωνίες των εναέριων αυτών απειλών με τους σταθμούς εδάφους πετυχαίνοντας Mission kill. Αν και οι παρεμβολές του Uplink μπορεί να οδηγήσουν σε πληρη αχρήστευση των #Turksat

απαιτούν πολύ πιο εξειδικευμένα συστήματα όπως το ρωσικό #Krasukha . Επιπρόσθετα επίσης πιο οικονομικές λύσεις θα ήταν η εγκατάσταση σταθερών διατάξεων (δεξιά φώτο) διάσπαρτες στη χώρα. Παρεμβάλλοντας το #uplink στην ουσία ο κάθε δορυφόρος βγαίνει εκτός μάχης

Μια εναλλακτική στην παρεμβολή του Uplink, αποτελεί η παρεμβολή του downlink (Είτε Sweeper Jammer είτε #Markov) όπου το σήμα του δορυφόρου αντιγράφεται και επανεκπέμπεται ώστε όταν φθάσει στο εχθρικό Drone να ακυρώσει/επικαλύψει το πραγματικό και πιο ασθενές σήμα του δορυφόρου.

Η τεχνική αυτή απαιτεί σχετικά φθηνά αλλά αρκετά Σεμι-Βαν τα οποία εξοπλισμένα με κατάλληλες κεραίες και εξοπλισμό παρεμβολών μπορούν να καλύψουν τοπικά μια περιοχή με ακτίνα 20-40 χλμ . Στην αριστερή εικόνα μια πιο φθηνή υλοποίηση από την εταιρεία SHOGHI, στην δεξιά το EW1600.

της Phantom technologies.

Σε κάθε περίπτωση η επικέντρωση των προσπαθειών της Ελληνικής πλευράς στην ανάπτυξη συνδυασμένων δικτύων (τόσο για uplink οσο και downlink) SATCOM Denial σε #Ελλαδα και #Κυπρο αποτελεί από τις πιο cost effective λύσεις για εξουδετέρωση της απειλής των Τουρκικών Drone.

Απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και κατάλληλο σχεδιασμό εντούτοις το Ελληνικό Επιστημονικό Δυναμικό δεν υστερεί πουθενά. Αρχικά να ξεκινήσουμε με εγκατάσταση φορητών εγχωρίων Jammer για προστασία εγκαταστάσεων από Suicide Drones όπως το #Kargu .

Στις εικονες σύστημα της #NQDefense

Ένα ενδιαφέρον σύστημα του #ECM #Nettuno 4100 είναι ότι μπορεί να παρεμβάλει συχνότητες στην Η μέχρι J Μπαντα δλδ 6-20 GHz . Το εύρος αυτό περιλαμβάνει και το downlink του #SATCOM των Τουρκικών #UAV #Aksungur #Akinci #Bayaraktar στην Ku μπάντα συχνοτήτων (12-18 GHz) !!!