9.1.22

Στη Λοριάν οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών με το βλέμμα στραμμένο στις Gowind

 

Του Γιάννη Νικήτα

Στα ναυπηγεία της Λοριάν, στη δυτική Γαλλία αναμένεται να βρεθούν οι Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος την ερχόμενη Πέμπτη. Η επίσκεψη των δυο υψηλόβαθμων κυβερνητικών θα πραγματοποιηθεί ως συνέχεια της συμμετοχής τους στη σύνοδο υπουργών άμυνας και εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στη Βρέστη εγγύς της Λοριάν.

Η σύνοδος είναι η πρώτη από την ημέρα που η Γαλλική Δημοκρατία ανέλαβε τη προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριος στόχος της γαλλικής προεδρίας είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Μια από τις κορβέτες που κατασκευάζεονται στα ναυπηγεία της Λοριαν, δίπλα στην πρώτη φρεγάτα Belh@rra που προορίζεται για το γαλλικό ΠΝ. Πηγή: Hellasjournal

Παράλληλα οι Έλληνες Υπουργοί θα ενημερωθούν εκτενώς από τα στελέχη της Naval Group για τη πορεία και πρόοδο των εργασιών των φρεγατών FDI HN που είναι σε εξέλιξη και σας παρουσιάσαμε πρόσφατα. Τους Έλληνες Υπουργούς θα συνοδεύει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτός των Υπουργών θα αποτελείται και από τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον διευθυντή ΓΔΑΕΕ καθώς και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ.

Σε γραφειοκρατικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της σύμβασης απόκτησης τριών υπερσύγχρονων Γαλλικών φρεγατών 3+1 η οποία αναμένεται να γίνει μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει τη σχετική σύμβαση κάτι που αναμένεται σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου. Στη Λοριάν οι υψηλόβαθμοι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα ενημερωθούν εκτενώς και για το πρόγραμμα των Γαλλικών κορβετών Gowind που με τα υφιστάμενα δεδομένα αποτελεί τη πλέον συμφέρουσα επιλογή κόστους – οφέλους (δεδομένης της γαλλικής προσφοράς που καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ και ταυτοχρόνως είναι μια προσιτή οικονομικά λύση). Ο ίδιος ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της Naval Group έχει δεσμευτεί για τη καλύτερη προσφορά προς το ΠΝ.

Από μεριάς ΠΝ υπάρχει θετική προσέγγιση στις κορβέτες Gowind και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που πρόσφατα ενημερώθηκε για τη πορεία του προγράμματος.

Εξακολουθεί βέβαια να υφίστανται το ζήτημα της ναυπήγησης των ναυπηγείων δεδομένου πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί ναυπήγηση των πλοίων στη χώρα μας. Οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι να ναυπηγηθούν οι κορβέτες Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία και έτσι όπως όλα δείχνουν η λύση που προκρίνεται είναι η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου εκτός Ελλάδος και των υπολοίπων στη χώρα μας. Φυσικά σε μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητο τα ναυπηγεία είτε Σκαραμαγκά είτε Ελευσίνας να είναι σε άρτια κατάσταση από πλευράς υποδομών, προσωπικού και υλικοτεχνικής κατάστασης ώστε να ναυπηγηθούν τα πλοία δίχως μεγάλες υπερβάσεις χρόνου και κόστους.

https://defencereview.gr/