10.1.22

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον EastMed και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στη Μεσόγειο

 

Την πιο ισχυρή υποστήριξη της στον μηχανισμό 3+1, που αποτελούν το Ισραήλ, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας και με τρόπο που να μην χωρά αμφιβολία για την αμερικανική δέσμευση σε αυτή τη συνεργασία.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση του στη ιστοσελίδα μας, Hellas Journal και στο κανάλι OPEN, ξεκαθαρίζει την αμερικανική θέση για τις ενεργειακές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αυτές οι διασυνδέσεις περιλαμβάνουν πρωτίστως τον EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης.

Η δήλωση του εκπροσώπου δεν κάνει ειδική αναφορά στον αγωγό EastMed, αλλά σημειώνει ως νέα θέση ότι:

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη».

Κατά τα άλλα, η αμερικανική δήλωση καλύπτει όλες τις ανησυχίες των κυβερνήσεων της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Ισραήλ για τα ενεργειακά, οι οποίες και θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για τον αγωγό EastMed, ανεξάρτητα από τις αμερικανικές εισηγήσεις.

Η τελική απόφαση, όταν έρθει η ώρα σε μερικά χρόνια, θα λήφθεί από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποια ενδιαφέρει άμεσα το θέμα.

Έχει επίσης σημασία ότι με τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζεται απόλυτα η θέση της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν για την τριμερή συν 1, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αμερικής, καθώς η Ουάσιγκτον αρχικά δημιούργησε αμφιβολίες για την αφοσίωση της σε αυτόν τον ισχυρό μηχανισμό.

Πλέον ξεκαθαρίστηκε και αυτό το θέμα, και η αμερικανική κυβέρνηση θα συμμετέχει σε υψηλό επίπεδο στην επόμενη τριμερή +1 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

  • Στη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρονται τα εξής:

Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προάγουν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία (ROC), η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.

Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης.

Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

At a time when Europe’s energy security is–more than ever–a question of national security, we are committed to deepen our regional relationships and promote clean energy technologies. 

The United States continues to strongly support regional efforts that enhance and promote cooperation and regional stability, including the 3+1 mechanism in which the Republic of Cyprus (ROC), Greece, Israel, + the United States participate.

We remain committed to physically interconnecting East Med energy to Europe.

We are shifting our focus to electricity interconnectors that can support both gas and renewable energy sources.

We support projects such as the planned EuroAfrica interconnector from Egypt to Crete and the Greek mainland, and the proposed EuroAsia interconnector to link the Israeli, Cypriot and European electricity grids. Such projects would not only connect vital energy markets, but would also help prepare the region for the clean energy transition.