11.1.22

Ο EastMed και το “σανό” του κυβερνητικού εκπροσώπου…

Κόμπρα


 «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του EastMed. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές. Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που αποφασίζει ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. Αυτό το αποφασίζει η αγορά.

»Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα μας δεν είναι παραγωγός. Η χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας -η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική- όλο το προηγούμενο διάστημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το έργο της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί -και θα μετατραπεί- σε κόμβο φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν».

Αυτά είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το επίμαχο ζήτημα του EastMed (παρέθεσα ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα για να μην πείτε ότι κάνω δημοσιογραφική “κοπτοραπτική”) και πέστε μου τι καταλάβατε, γιατί αυτό που εγώ κατάλαβα είναι για θλίψη. Όχι ότι αιφνιδιαζόμαστε. Βλέπετε, ο “κόντε” Δένδιας έχει φροντίσει εδώ και καιρό να μας προσγειώσει ανωμάλως, που εμείς οι ανόητοι πιστέψαμε τους ειδικούς ότι η Ελλάδα έχει πολλές-πολλές πιθανότητες να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου κι όχι μόνο διαμετακομιστικός κόμβος.

Και πάντως κύριε εκπρόσωπε, εν προκειμένω δεν αποφάσισε η αγορά, αλλά η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον με την Αθήνα να προσαρμόζεται, κρυπτόμενη πίσω από πομφόλυγες! Θα μου πείτε, γιατί εκπλήσσομαι, πρώτη φορά είναι; Δίκιο έχετε. Εδώ κατάπιαμε αμάσητη τη δήλωση του Κερκυραίου Δένδια, με την οποία μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα καταστρέψουμε την ομορφιά του Αιγαίου με γεωτρήσεις, ενώ τα κοιτάσματα εντοπίζονται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης! Αλλά είπαμε, στο Ελλάντα οι μπαρούφες μένουν πολιτικά ατιμώρητες, οπότε ο καθείς τις αμολάει με περισσή ευκολία.

“Σανός” για μάσημα!

Και εκείνο το η Ελλάδα «στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές» του κυβερνητικού εκπροσώπου πού στοχεύει; Γιατί η οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση είναι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να διοχετευτεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός. Αρκεί μια ματιά στο χάρτη.

Γιατί, λοιπόν, το Ισραήλ έβαλε στο τραπέζι τον EastMed; Γιατί οι Εβραίοι είναι σοβαροί και δεν ήθελαν να βάλουν τα αυγά τους στο τουρκικό καλάθι, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν να τους έχει αύριο στο χέρι και να τους εκβιάζει. Αλλά εμείς, παρότι ζούμε εδώ και δεκαετίες αγκαλιά με τις έμπρακτες τουρκικές προκλήσεις, το παίζουμε –για την ακρίβεια η κυβέρνησή μας– θιασώτες της αγοράς!

Για να σας πω την αλήθεια, η δήλωση του εκπροσώπου μου μοιάζει φοβισμένη αντίδραση στην αποκάλυψη του non paper με το οποίο οι Αμερικανοί τορπιλίζουν τον EastMed. Το είπαν οι Αμερικανοί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έφερνε αντίρρηση; Ε όχι βρε παιδιά, δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Και επειδή τους δικούς μας δεν τους παίρνει να το κάνουν και σημαία, γιατί θα τους ξεφώνιζαν, άρχισαν τα “σάπια”, τα “έτσι και τα αλλιώς”. Σου λένε, όλο και κάποιοι θα “μασήσουν το σανό”.

Μ’ αυτά και με εκείνα, λοιπόν, η Ελλάδα θα μείνει εισαγωγέας. Εισαγωγέας φυσικού αερίου και από τη Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ (υγροποιημένο). Επίσης, όμως εμμέσως πλην σαφώς μας είπε ο πονηρός Τζέφρι Πάιατ, η χώρα του χειροκροτεί την διασύνδεση με καλώδιο, δηλαδή την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτές οι χώρες, βλέπετε, δεν είχαν τις “οικολογικές ευαισθησίες” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιτάχυναν τις έρευνες, εκμεταλλεύτηκαν τα δικά τους κοιτάσματα φυσικού αερίου, έστησαν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα μας την εξάγουν…

https://slpress.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη