31.1.22

Ελληνικές και Γαλλικές «ριπές» έκλεισαν ραντεβού στον Ελληνικό ουρανό: Σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Η φρεγάτα Ψαρά δίπλα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

 Σε λίγες ώρες από το τώρα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της Γαλλίας, Σαρλ Ντε Γκολ, αποπλέει από το ναύσταθμο της Τουλόν και βάζει πλώρη για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ή ακόμη και πιο βόρεια εφόσον οι συνθήκες στην Ουκρανία απαιτήσουν την ενίσχυση των Νατοϊκών δυνάμεων, αν κι όπως φαίνεται η έκρυθμη κατάσταση βαίνει σε εξομάλυνση.

  • Αλλά η παρουσία του αεροπλανοφόρου νότια της Κρήτης, είναι μια ακόμη κίνηση επένδυσης της Γαλλίας στην στρατηγική σχέση που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο με την Ελλάδα. Μια σχέση η οποία- όπως σημείωσε ο Γάλλος πρεσβευτής από το κατάστρωμα της φρεγάτας Προβάνς, που κατέπλευσε στον Πειραιά κι ενώπιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ & ΓΕΝ- «έχει φτάσει στο πιο υψηλό, ιστορικά, επίπεδο».

Αυτό ακριβώς θα φανεί ακόμη περισσότερο την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή το Σαρλ Ντε Γκολ θα βρίσκεται στα Ελληνικά νερά κι από την πίστα απονηώσεων τα Rafale M, θα βρίσκονται στον Ελληνικό ουρανό, για να συναντήσουν αυτή τη φορά όχι μόνο τα F-16 της Σούδας ή του Αράξου, αλλά και τις νέες «ριπές» της 332 Μοίρας.

Τα Ελληνικά Rafale πρόκειται να ξεκινήσουν τις πτήσεις εκπαίδευσης αυτή την εβδομάδα, μιας και η προηγούμενη ήταν αυτή των καιρικών φαινομένων, γεγονός που προκάλεσε αρκετές δυσλειτουργίες, αλλά όχι φυσικά στα μαχητικά.

Κι ενώ η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είναι πολύ κοντά, ο σχεδιασμός φτάνει και στον επόμενο του 2ου μήνα, διότι τότε το Σαρλ Ντε Γκολ θα επιστρέφει από τη Μ. Ανατολή, ολοκληρώνοντας την προβολή ισχύος της Γαλλίας στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Κλεμανσώ κατά της Διεθνούς τρομοκρατίας.

Και τότε ξανά Ελληνικές και Γαλλικές δυνάμεις θα βρεθούν μαζί, ενώ από την ώρα που το αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στα Μεσογειακά νερά, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού θα ενταχθεί στην αρμάδα ασφαλείας.

Ήδη το αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζει τις ασκήσεις που πρόκειται να γίνουν με τα μαχητικά που προστέθηκαν στον Ελληνικό αεροπορικό στόλο, ενώ σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά οι Γάλλοι θέλοντας ν’ αναδείξουν την στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν αποκλείεται να προσγειωθούν ακόμη και στην αεροπορική βάση της Σούδας, την οποία χρησιμοποιούν πολλές από τις Νατοϊκές δυνάμεις με πρώτη τις ΗΠΑ.

Το Παρίσι όλο και περισσότερο στο Αιγαίο

Βέβαια η σχέση αυτή μέσω των κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά τις επόμενες ώρες, όπου η Γαλλική φρεγάτα Προβάνς θα κάνει γυμνάσια με το πλήρωμα της Ελληνικής φρεγάτας Θεμιστοκλής, αλλά και μεγάλο σχηματισμό μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Από τον περασμένο χρόνο η Ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά, τόσο με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση SKYROS, τον ΗΝΙΟΧΟ αλλά και την VOLFA που έγινε σε Γαλλικό έδαφος.

Και πριν από αυτές τις ασκήσεις δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης και της στενής παρακολούθησης του ερευνητικού Oruc Reis, η συνομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Φλοράνς Παρλί στάθηκε καταλύτης, με το Παρίσι να στέλνει μια μικρή αρμάδα η οποία ασκήθηκε με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ακριβώς μέσα στην περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex.

Η πρόσφατη υπογραφή από τους Αρχηγούς των δυο Γενικών Επιτελείων προβλέπει την ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αύξηση κοινής κουλτούρας και διαλειτουργικότητας.

Ο υψηλός συμβολισμός και τα εξοπλιστικά

Η Γαλλία δείχνει ότι ποντάρει στην γεωστρατηγική σχέση και όλες οι πληροφορίες λένε πως στόχο έχει να το δείξει ακόμη περισσότερο κάτι που αναμένεται να φέρει ακόμη και το Σαρλ Ντε Γκολ στα νερά του Σαρωνικού. Συμβολικά μάλιστα αυτό αν όλα κυλίσουν βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού, θα συμβεί κατά την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Και όπως η Γαλλία τίμησε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης το 2021, με τα Rafale F3R της Armee De L’ Air να πετούν στον Αττικό ουρανό κατά την στρατιωτική παρέλαση, αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ξανά με τα γαλλικά μαχητικά να βρεθούν στον σχηματισμό, φτερό με φτερό με τις Ελληνικές «ριπές».

  • Πάντως κύκλοι από το Παρίσι θέλουν να συνδέουν την παρουσία του αεροπλανοφόρου στον Πειραιά και με τα εν εξελίξει προγράμματα του ΠΝ, προϊδεάζοντας μάλιστα ότι δεν είναι απίθανο πάνω στην πίστα του Σαρλ Ντε Γκολ να εκκινήσει ο επόμενος κύκλος για την περαιτέρω ενίσχυση του Ελληνικού στόλου…

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν άλλωστε και η ομιλία του Γάλλου πρεσβευτή Πατρίκ Μεζονάβ πάνω από την Γαλλική Fremm που έδεσε στον Πειραιά, ο οποίος αμέσως μετά τις αναφορές του για την ανάπτυξη των σχέσεων Αθήνας- Παρισιού, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η προμήθεια γαλλικού εξοπλισμού πλήρως διαλειτουργικού, τα Rafale, οι φρεγάτες FDI, ίσως οι κορβέτες Gowind, αύριο το πιστοποιούν»…

https://hellasjournal.com/