25.1.22

Η κατάρρευση του «επιτελικού» κράτους και οι βαριές ευθύνες της κακοκαιρίας που… έφτασε νωρίτερα

 

Του Νίκου Λακόπουλου

Όταν ο Μητσοτάκης έτρεχε στο Μάτι με ενδιαφέρον για τους νεκρο΄ύς ήταν σαφές πως θα τόβρισκε μπροστά του. Κι όταν ήλθαν οι πλημμύρες με νεκρούς αυτοί εξαφανίσθηκαν.΄

Όταν κάηκε η Εύβοια κανένας δεν είδε τον Μητσοτάκη να ποζάρει στα καμένα. Εξαφανίσθηκε. Δεν είχαμε νεκρούς. Κάηκαν πολλά στρέμματα, αλλά σώσαμε άλλα! Όπως ακριβώς με την πανδημία «είχαμε 16.000 νεκρούς, αλλά σώσαμε τον τουρισμό».

Με τις πυρκαγιές ζήτησε συγγνώμη -αν και δεν βρήκε ευθύνες της κυβέρνησης -παρότι ανέλαβε ο Χρυσοχοϊδης να πληρώσει για μια πρωτοφανή καταστροφή -που οδήγησε έναν πρωθυπουργ΄ό στην εξαφάνιση για τρεις μέρες.

Τώρα αρκο΄ύσε λίγο χιόνι να οδηγήσει το κράτος στην κατάρρευση, όπως διαπίστωσε ο …Άρης Πορτοσάλτε. Πρώτη φορά μια χιονόπτωση έβγαλε στα καν΄άλια τόσες βρεγμένες γάτες.

Δεν ήταν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών μέσα στην ίδια τους την πόλη -δίπλα στο σπίτι τους. Η αποκάλυψη πως το «επιτελικό κράτος΄¨» δεν αποδείχτηκε ανίκανο, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ήταν αυτό που έφερε το χάος.

Πώς φτάσαμε από τον δυστυχή πλέον Πατούλη που επιδείκνυε τα 80 εκχιονιστικά οχήματα -συν δυόμισυ τόνους αλάτι- στον τραγέλαφο ο επιτελικός σχεδιασμός να οδηγήσει σε εγκλωβισμένα τα οχ΄΄ηματα που θα μας έσωζαν;

«Μας πήρατε τ΄’ αυτιά μέρες τώρα ότι είστε πανέτοιμοι» γράφει -μάλλον θυμωμένος- ο Γιάννης Τριάντης στο News 247.»Ελαμπαν λουστραρισμένα τα οχήματα στις βιτρίνες των προθύμων διαύλων, ακούγονταν υπεύθυνες και σοβαρές οι γραβατοφόρες διαβεβαιώσεις για κινητοποίηση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, ενώ ακόμη και μέσα στο χάος, με τον κόσμο απελπιστικά μόνο του, εσείς μιλούσατε με τον γνωστό σας στόμφο για τους 4000 αστυνομικούς που βγάλατε στους δρόμους».

Φταίει η κακοκαιρία που ήρθε νωρίτερα!

Προφανώς οι ευθύνες της Αττικής Οδού δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις δικές της ευθύνες πολύ περισσότερο για όσα συνέβησαν σε άλλους δρόμους. Ούτε μπορούν οι οδηγοί να φταίνε και η… παιδεία -κατά τον Πατούλη όταν εταιρεία διέθετε 35 οχήματα τα οποία εγκλωβίστηκαν όλα.

Προφανώς φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος, αλλά ποιος φταίει που τα συνεργεία του είχαν κι αυτά εγκλωβιστεί; Mάλλον θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της η ίδια η κακοκαιρία η οποία -΄όπως είπε αξιωματούχος- ΄΄ήρθε νωρίτερα και χωρίς να ειδοποιήσει!

«Η εταιρία δεν κλείνει το δρόμο μόνη της, χρειάζεται συντονισμός με την Τροχαία, και με διαταγή της Τροχαίας κλείνει, όπως και εκείνη απαγόρευσε τη διέλευση των φορτηγών. Ό,τι επιχείρηση έχει γίνει το βράδυ, έχει γίνει προσεγγίζοντας ανάποδα. Η Αττική Οδός έχει 35 εκχιονιστικά, κάποια εγκλωβίστηκαν και τα ίδια» θα πει ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού Φάνης Παπαδημητρίου στο Mega.

Όπως φαίνεται καθαρά ήδη το χάος δεν οφείλεται σε έλλειψη εκχιονιστικών, αλλά σε λάθος αποφάσεις του «επιτελικού κράτους» που είχε εισήγηση να απαγορευτούν τα φορτηγ΄΄ά από την Κυριακ΄ή, αλλά το έκανε αργά και ξαφνικά επέτρεψε χιλιάδες αυτοκίνητα να βρεθούν ταυτόχρονα στους δρόμους.

«Προφανώς πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά» θα πει με ύφος Ραταταπλάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Χωρίς αμφιβολία, όταν υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε»!

Την ευθύνη όμως για το επιτελικό κράτος δεν την έχει η Αττική Οδός, αλλά ο Μητσοτάκης με ένα οικοδόμημα που όταν τα πράγματα πάνε καλά αυτοσυγχαίρεται κι όταν πάνε άσχημα φταίει κάποιος άλλος -εν προκειμ΄ένω ο κακός μας ο καιρός.

Μετά τις αποτυχίες της κυβέρνησης ένα υπερυπουργείο ανέλαβε να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες -στην πράξη να αποσυντονίσει έναν δαιδαλώδη μηχανισμό που αυτή τη φορά δεν αδράνησε, αλλά αντίθετα με τις πράξεις του έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών.¨

Η προσωρινή εξαφάνιση του Μητσοτάκη

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνει τον Χρ. Στυλιανίδη ως τον ΄άνθρωπο που θα αναλάβει την ευθύνη κι ο Πρωθυπουργός πίσω από την κουρτίνα προσφέρει 2.000 ευρώ -ανά αυτοκίνητο- αλλά μόνο για τους εγκλωβισμένους στην Αττικ΄ή Οδό.

Μ΄άλλον μπορούν να διεκδικήσουν με αγωγές πολύ περισσότεροι και πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις, αν και πολλοί θα προτιμήσουν να πάρουν με τις πέτρες -αυτή τη φορά από χιόνι- έναν Πρωθυπουργό που όπως λέει η αντιπολίτευση είναι απών -δηλαδή κρύβεται.

Δεν είναι πια μόνο η αντιπολίτευση, αλλά τα πρωινάδικα που παίρνουν την κυβέρνηση με τις πέτρες γιατί αυτή τη φορά δεν είναι κάτι που συνέβη κάπου πέρα μακριά, αλλά μέσα στην πόλη και μάλιστα στη κεντρική λεωφόρο.

Είναι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος:

«Η υπερκυβέρνηση του Μαξίμου δεν προσφέρει – Πανδημία: όπου μας πάει. Ακρίβεια, ενεργειακό: εκτός ελέγχου. Καθημερινότητα πολίτη: Άφησέ το καλύτερα. ΜΜΕ: Εκτός πλαισίου ΕΕ, αγκαλιά με Φουρθιώτη. Κακοκαιρία: Ο «νόμος» των μεγαλοεργολάβων. Οικονομία: Ρεκόρ χρεών & ελλειμμάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι όμως από αυτούς που αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες -σε άλλους. Ούτε διστάζει να ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγγνώμη.

Απλώς αργεί να εμφανισθεί γιατί τον απασχολεί πολύ το τι θα φορέσει.

https://www.anoixtoparathyro.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη