29.1.22

Ταξική η θητεία στην Τουρκία σήμερα-Οι "έχοντες" πληρώνουν και δεν υπηρετούν -Η φυγοστρατία στα ύψη

Καί κάπου αλλού, προέκυψαν υπουργός Εθνικής Αμύνης (κλπ) και πρωθυπουργός 
χωρίς να 'έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους !
Juan
 

Ο Ερντογάν μολονότι γνωρίζει ότι η τουρκική κοινωνία είναι «εκπαιδευμένη» στις απώλειες, λόγω του ΡΚΚ αλλά και των διαρκών πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι ΤΕΔ, φροντίζει να εναρμονίσει τις απαιτήσεις της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών στη σημερινή εποχή

Είναι γνωστό πλέον ότι τα τελευταία χρόνια η  στρατιωτική θητεία στην Τουρκία έχει γίνει  "ταξική", αφού οι έχοντες και κατέχοντες, νόμιμα δεν στρατεύονται, εξαγοράζοντας την.

Ωστόσο και αυτοί για 1 μήνα παρουσιάζονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και λαμβάνουν τη Βασική στρατιωτική εκπαίδευση

Η στρατιωτική θητεία στην Τουρκία σύμφωνα με τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν το 2019 παρουσιάζει την παρακάτω μορφή:

Οι κατηγορίες της στρατιωτικής θητείας είναι πέντε:

  •  Εξαγοράσιμη θητεία για τους κατοίκους Εξωτερικού
  • Εξαγοράσιμη θητεία για τους κατοίκους της Τουρκίας
  • Υποχρεωτική θητεία για υπαξιωματικούς και στρατιώτες
  • Θητεία για έφεδρους Υπαξιωματικούς
  •  Θητεία για έφεδρους Αξιωματικούς

Εξαγοράσιμη θητεία

Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες α και β, δηλαδή στις δύο κατηγορίες εξαγοράσιμης θητείας, οφείλουν να παρουσιαστούν σε κέντρα εκπαιδεύσεως, όπου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά την Βασική στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας 1 μηνός.

Το κόστος εξαγοράς του υπόλοιπου της θητείας τους ήταν περίπου 5.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται «πηγαίνει» στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο και ενισχύει

Υποχρεωτική θητεία για υπαξιωματικούς και στρατιώτες

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι είναι μέχρι και απόφοιτοι Λυκείου κατά βάση, καθώς επίσης και κάποιοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι το επιθυμούν.

Αφού παρακολουθήσουν τη Βασική Εκπαίδευση 1 μηνός, στη συνέχεια υπηρετούν άλλους 5 μήνες

Στη συνέχεια είτε απολύονται είτε κατόπιν επιθυμίας τους και αξιολόγησής τους υπηρετούν άλλους 6 μήνες, υπογράφοντας σύμβαση και λαμβάνοντας μισθό.

Μετά το 12μηνο, είτε απολύονται, είτε εφόσον το επιθυμούν και κατόπιν αξιολόγησης τους γίνονται συμβασιούχοι ή εξειδικευμένοι οπλίτες με δυνατότητα να εξελιχθούν σε μόνιμοι υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί ακόμη.

Θητεία για έφεδρους Υπαξιωματικούς

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και κάποιοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι το επιθυμούν.

Αυτοί υπηρετούν 1 μήνα τη Βασική στρατιωτική εκπαίδευση και 1 μήνα εκπαίδευση στην ειδικότητά τους.

Ακολούθως υπηρετούν 10 μήνες θητεία, υπογράφοντας σύμβαση και λαμβάνοντας μισθό

Τέλος μετά το 12μηνο, είτε απολύονται , είτε κατόπιν επιθυμίας τους και μετά από αξιολόγηση διορίζονται μόνιμοι υπαξιωματικοί με προοπτική να γίνουν Αξιωματικοί.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι Απόφοιτοι ΑΕΙ και πάνω, οι οποίοι υπηρετούν 1 μήνα τη Βασική στρατιωτική εκπαίδευση και 1 μήνα εκπαίδευση στην ειδικότητά τους. Θητεία για έφεδρους Αξιωματικούς

Ακολούθως υπηρετούν 10 μήνες θητεία, υπογράφοντας σύμβαση και λαμβάνοντας μισθό

Τέλος μετά το 12μηνο, είτε απολύονται , είτε κατόπιν επιθυμίας τους και μετά από αξιολόγηση διορίζονται μόνιμοι  Αξιωματικοί.

Θέσεις εξαγοράσιμης θητείας στην Τουρκία για το 2022

Πρόσφατα  ανακοινώθηκαν οι θέσεις στρατιωτικής θητείας επί πληρωμή και  τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται  μέσω e-state.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η πρώτη αποστολή θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου αφού καθοριστούν οι στρατιωτικές θέσεις  για το έτος  2022.

Οι πολίτες που θα κάνουν έμμισθη στρατιωτική θητεία θα λάβουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση ενός μήνα μετά την αποστολή.

Χιλιάδες είναι εκείνοι που θα εκπληρώσουν τα  καθήκοντα τους

Οι θέσεις στρατιωτικής θητείας επί πληρωμή θα ανακοινωθούν στις 28 Ιανουαρίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι υπόχρεοι που υπέβαλαν αίτηση για αποδοχή στρατιωτικής θητείας το 2021 και ολοκλήρωσαν την πληρωμή τους, θα αποσταλούν για να ολοκληρώσουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας ενός μήνα κατά τις περιόδους κλήσης και παραπομπής που καθορίζονται το 2022.

Πόσο κοστίζει η στρατιωτική θητεία στην Τουρκία;

Με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019, το πρώτο καταβληθέν ποσό καθορίστηκε σε 31343 TL. Στη συνέχεια, η αμοιβή της στρατιωτικής θητείας, η οποία αυξανόταν ανάλογα με τον συντελεστή μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, αυξανόταν αντίστοιχα ανά εξάμηνο.

Το τέλος, το οποίο ήταν 33230 τον Ιούλιο του 2019, καθορίστηκε σε 35054 TL το πρώτο εξάμηνο του 2020 και 37070  TL το δεύτερο εξάμηνο. Το καταβληθέν ποσό, το οποίο εφαρμόστηκε ως 39788 TL την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, αυξήθηκε σε 43150 TL, με ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε το τέλος στρατιωτικής θητείας για το 2022. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το τέλος στρατιωτικής θητείας θα είναι 55194 TL.

Επίλογος

Η θητεία στην Τουρκία θα λέγαμε ότι είναι «ταξική», αφού η ανώτερη εισοδηματική τάξη έχει τη δυνατότητα να «αποφύγει» νόμιμα τη θητεία, πληρώνοντας το ποσό σε ευρώ . Το όλο ποσό αυξάνεται καθημερινά θα λέγαμε λόγω της διολίσθησης της Τουρκικής λίρας

Ο Ερντογάν μολονότι γνωρίζει ότι η τουρκική κοινωνία είναι «εκπαιδευμένη» στις απώλειες, λόγω του ΡΚΚ αλλά και των διαρκών πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι ΤΕΔ, φροντίζει να εναρμονίσει τις απαιτήσεις της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών στη σημερινή εποχή.

Για τον λόγο αυτό οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) στελεχώνονται σε ποσοστό 48% περίπου από Επαγγελματικό στρατιωτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα το 2018 το προσωπικό των ΤΕΔ ήταν συνολικά 436000. Από αυτούς, οι 190.000 ήταν επαγγελματικό προσωπικό, οι 208.000 κληρωτοί και 38.000 ήταν το πολιτικό προσωπικό.

https://www.pentapostagma.gr/