25.1.22

Το “κεντρί” των ΕΔ θα έχει ωραίο σημάδι στα “κοπάδια” των νέων τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών με ATMACA στο Αιγαίο

 

Οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν με τίποτα να κοντράρουν, ούτε την ναυτοσύνη ούτε τα νέα γαλλικά αποκτήματα του ελληνικού ΠΝ , για αυτό και το έριξαν στα μη επανδρωμένα σκάφη

“Καταλαβαίνεται ότι μπορούμε να χτυπήσουμε drone  αλλά και ρουκέτες πάνω σε ελικόπτερα και να κάνουν ανάφλεξη, αλλά και πυραυλικά συστήματα πάνω σε φρεγάτες, για τις οποίες δεν μιλάμε για διάτρηση, αλλά μπορούμε να αναφλέξουμε τα βλήματα τους.

 

Αυτήν την στιγμή παλεύουμε για (εμβέλεια) για πάνω από 30 χλμ., ενώ αν όλα πάνε καλά θα δείξουμε και σχετικό βίντεο”, δήλωσε τις προάλλες ο Κ.Σούκος της Soukos Robots.

Σήμερα αναφέρεται ξανά από ξένους ειδικούς ότι η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να κατασκευάσει στόλο μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, επίγειων και θαλάσσιων και υποβρυχίων, ώστε να απειλήσει την χώρα μας εκ του “ ασφαλούς”, σε όλο το μήκος και το εύρος των χερσαίων, και κυρίως των θαλασσίων συνόρων.

Πρόσφατα ο Ερντογάν ανέφερε περί “κοπαδιού” μη επανδρωμένων σκαφών εξοπλισμένων με πυραύλους και τορπίλες    κατά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δύο ξένοι αμυντικοί αναλυτές ανέφεραν ότι “το έτος 2021 αποκαλύφθηκαν τρεις τύποι τουρκικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (AUSV), της σειράς ULAQ, όπως το ARES, το NB57/RD09 και το USV 11/15 της Dearsan.

Χάρη σε αυτά τα σχέδια, τα μη επανδρωμένα πολεμικά σκάφη, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV) και αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων (AUV), η Τουρκία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο ηγέτης της αγοράς στα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ήδη USV και AUSV για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών και για καθήκοντα άμυνας στα λιμάνια.

Η Τουρκία όμως θέλει να επεκτείνει δραστικά αυτές τις δυνατότητες μέσω της τοποθέτησης πυραύλων, τορπιλών και πυραύλων AUSV.

Ο οπλισμός αυτών των μη επανδρωμένων σκαφών δεν περιλαμβάνει μόνο κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) με βεληνεκές περίπου οκτώ χιλιομέτρων, αλλά ακόμη και αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca (AShM) βεληνεκούς 220+km.

Η κατασκευή αυτών των πολλαπλών ρόλων μη επανδρωμένων σκαφών AUSV στο Αιγαίο Πέλαγος σε μεγάλους αριθμούς, θα προκαλούσε μια σημαντική αλλαγή στη ναυτική ισορροπία σε σημείο που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, να ήταν απίθανο να φτάσει σε ανάλογο επίπεδο ποιότητας και ποσότητας.

Το ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών επιτρέπει των τουρκικών  USV, που τους δίνει την δυνατότητα να αναλαμβάνουν πολλά από τα καθήκοντα που εκτελούνται επί του παρόντος από επανδρωμένα πλοία, θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.


Η Aselsan έχει επίσης αναπτύξει USV που μπορούν να διεξάγουν αυτόνομες λειτουργίες και να λειτουργούν σε “κοπάδια”, παρέχοντας ένα ακόμη επίπεδο ανεξάρτητων λειτουργιών.
Εκτός από τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (AsuW) και την συλλογή ναρκών, τα τουρκικά ναυπηγεία έχουν σχεδιάσει μη επανδρωμένα σκάφη USV για ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), ηλεκτρονικό πόλεμο, ακόμη και εργασίες πυρόσβεσης.

Η Τουρκία είναι αναμφισβήτητα η πρώτη χώρα που κατάφερε να συνδυάσει την αξιοπιστία και την οικονομική προσιτότητα των μη επανδρωμένων συστημάτων με αποτελεσματικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Αν και πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές γνωρίζουν καλά την άνοδο της Τουρκίας στην κατασκευή εναερίων drone, δεν γνωρίζουν αρκετά για τις προσπάθειες της Τουρκίας στον σχεδιασμό μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV).

Το ULAQ AUSV είναι εξοπλισμένο με τον πυργίσκο Yalman που μπορεί να χωρέσει έως και τέσσερις πυραύλους ATGM L-UMTAS, οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους Cirit, τέσσερα SUNGUR MANPADS ή συνδυασμό αυτών των τύπων, είναι κάτι πρωτοποριακό.

Το ULAQ AUSV που αναπτύχθηκε από την ARES Shipyard και τη Meteksan Defense έχει την τιμή να γίνει το πρώτο επιχειρησιακά μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος  AUSV στον κόσμο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών βολής τον Μάιο του 2021.

Σε συνδυασμό με την παραγωγή USV από άλλα τουρκικά ναυπηγεία, η Τουρκία μπορούσε να παράγει περισσότερα από 100 (A)USV ετησίως.

Όλα τα AUSV είναι εξοπλισμένα με πυργίσκους υπέρυθρων (FLIR) και ραντάρ, που τους επιτρέπουν να αναζητούν τους στόχους τους σε μεγάλες αποστάσεις και να τους αναχαιτίζουν γρήγορα με την υψηλή ταχύτητά τους των 50 περίπου κόμβων”, αναφέρουν οι ειδικοί Stijn Mitzer και Joost Oliemans.

Ο κίνδυνος είναι σημαντικός για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αφού οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν με τίποτα να κοντράρουν, ούτε την ναυτοσύνη ούτε τα νέα γαλλικά αποκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για αυτό και το έριξαν στα μη επανδρωμένα, με τα οποία προσπαθούν να πετύχουν μια ιδιότυπη τακτική επιθέσεων “κορεσμού σημείου” με όλα αυτά τα καλούδια.

Η αντιμετώπιση όλων των συστημάτων από την χώρα μας, πρέπει να υλοποιηθεί με σχεδιασμό 5ετίας, και να αφορά την κατασκευή/αγορά/τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, σε συνδυασμό με όπλα τύπου Laser, μαζί  με την δημιουργία ελληνικών μη επανδρωμένων σκαφών.   

https://www.pentapostagma.gr/