5.1.22

4 Ιανουαρίου 1878: Απελευθέρωση της Σόφιας από τους Οθωμανούς κατακτητές



 [Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος του 1877] – Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να αναχαιτίσουν την κίνηση της ρωσικής Δυτικής Ομάδας στρατιάς, του υποστρατήγου Ιωσήφ Γκούρκο, οι Οθωμανικές δυνάνεις υποχώρησαν στα προάστια της Σόφιας.

Στις 22 Δεκεμβρίου / 3 Ιανουαρίου (οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν ακόμα το Ιουλιανό ημερολόγιο) μονάδες ιππικού εξαπέλυσαν μια ευρεία κυκλωτική ενέργεια ανατολικά της πόλης υπό την κάλυψη πυροβολικού.

Η προοπτική περικύκλωσης ανάγκασε τον διοικητή της οθωμανικής Στρατιάς του Ορχάνι στην απόφαση να εγκαταλείψει την πόλη με κατεύθυνση προς τον άξονα Περνίκ-Ράντομιρ αφήνοντας πίσω ένα θλιβερό ίχνος από καταλελειμμένο υλικό και 6,000 τραυματίες και ασθενείς.


Με παρέμβαση των Ευρωπαίων πρεσβευτών δεν κατακάηκε η πόλη που ήδη υπέφερε από ελλείψεις και καταστροφές. Στις 23 Δεκεμβρίου / 4 Ιανουαρίου εισήλθαν στην πόλη οι πρώτες ρωσικές μονάδες, η ταξιαρχία Κοζάκων του Καυκάσου και το σύνταγμα Ουσσάρων του Γκρόντνο. Μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών και εφοδίων έπεσαν στα χέρια των Ρώσων ενώ δοξολογία τελέστηκε στον βομβαρδισμένο καθεδρικό ναό.

https://www.ptisidiastima.com/