30.1.22

ΤΑΜΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 2022

 

Το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου διεξήχθη η ετήσια ΤΑΜΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ της λέσχης . Tο σενάριο περιληπτικά ανέφερε πως τμήμα καταδρομών του εχθρού έχει εντοπιστεί σε  δασύλλιο ης περιοχής και από εκεί εξαπολύει επιθέσεις στις Κεντρικές Οδικές Αρτηρίες ( Κ.Ο.Α.) με σκοπό να παρακωλύσει τις συγκοινωνίες μας, να μειώσει το Ημερήσιο Ρεύμα Εφοδιασμού  (Η.Ρ.Ε.) προς το μέτωπο ,να τραβήξει  άλλου την προσοχή μας ,να μας αναγκάσει να ξοδέψουμε περισσότερες δυνάμεις για την φύλαξη των οχημάτων και εν τέλει να κάμψει το ηθικό μας  υποβοηθώντας έτσι τις κύριες πολεμικές  του ενέργειες.

Αποστολή μας ήταν να προσεγγίσουμε την περιοχή από δύσβατο έδαφος ,να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό ,αν είναι δυνατόν να τον καταστρέψουμε και σε κάθε περίπτωση να διατηρούμε συνεχώς επαφή μαζί του έτσι ώστε ενημερώνοντας συνεχώς για την θέση του το προϊστάμενο κλιμάκιο να το καταστρέψουν οι φίλιες δυνάμεις που εκτελούν από Κ - 3 περίσφιξη της περιοχής με δύναμη Λόχου ΜΚ/ΠΖ .
Μετά την συγκέντρωση αργά το απόγευμα και αφού έγιναν οι απαραίτητες προασκήσεις και εκπαίδευση σε τακτικές ελιγμών το τμήμα συγκεντρώθηκε σε προκαθορισμένο σημείο πλησίον της περιοχής του ΑΝΣΚ .Κατασκευάστηκε αμμοδόχος με τις οδηγίες των επικεφαλής ,μια διαδικασία στην οποία ενεπλάκησαν όλοι υπό μορφή εκπαίδευσης  ,ο ομαδάρχης εξέδωσε την τελική διαταγή και ενημέρωσε το τμήμα για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την αποστολή. Η κίνηση μετά φόρτου σάκου μακράς διημέρευσης ξεκίνησε  άμεσα και με μια πορεία τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων μέσα από δύσβατα  μονοπάτια δια μέσου και παραπλεύρως της κοίτης χειμάρρου έφτασε σε σημείο κοντά στην περιοχή ενδιαφέροντος. Εκεί έγινε μια παύση στο σενάριο και χάριν εκπαιδεύσεως δόθηκε εντολή να κατασκευάσουν όλοι πρόχειρα καταλύματα ,να παρασκευάσουν ζεστή τροφή και ρόφημα και κατόπιν να κοιμηθούν για τρεις ώρες .
Νωρίς το πρωί  μιάμιση ώρα πριν το πρώτο φως έγινε έγερση ,δόθηκε εντολή παρασκευής ζεστού ροφήματος και δόθηκαν επιπλέον διαταγές για το πως θα κινηθούμε στην περιοχή και πως θα εμπλακούμε με τον εχθρό. Αφού το τμήμα διέλυσε τις κατασκευές και ανέλαβε τον εξοπλισμό του ξεκίνησε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα την προσέγγιση της πιθανής θέσης του εχθρού .
Η πρώτη επαφή ήρθε πολύ γρήγορα και έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις προς αντιμετώπιση της εχθρικής δύναμης η οποία προσπαθούσε να διαφύγει διεξάγοντας επιβραδυντικό αγώνα ,αυτό συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και απόσταση προσαρμόζοντας τις ενέργειες συνεχώς στο περιβάλλον και τις νέες τακτικές καταστάσεις .
Η άσκηση έληξε νωρίς το μεσημέρι  με σύντομη πορεία προς τον χώρο που βρίσκονταν τα οχήματα.
 
Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με δυνατό άνεμο και θερμοκρασία που άγγιξε τους -13 αργά το πρωί κάποιοι Έλληνες Πολίτες Οπλίτες συμμετείχαν   γι ακόμη μια φορά ,σε ακόμη μια προσπάθεια να βελτιώσουν γνώσεις ,αντοχές ,ατομική και ομαδική τακτική με μοναδικό σκοπό να είναι έτοιμοι να το πράξουν  σωστά εκεί που θα έχει και την πραγματική αξία ,εκεί που θα τους ζητηθεί αν ποτέ χρειαστεί πάντα επ' ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Άμυνας.
 

                                                                                   

 Εθελοντές Έφεδροι ''Ελλήνων Προμαχούντες''

Περισσότερα και φωτογραφίες ΕΔΩ