28.1.22

Η Ελλάδα στο στόχαστρο της Τουρκίας και το 2022: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας απειλεί και …προγράφει

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

 Στην κορυφή της ατζέντας της Τουρκίας παραμένει η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, καθώς στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που συνεδρίασε χθες Πέμπτη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα των «προκλήσεων» που έχει να αντιμετωπίσει το 2022 η Τουρκία.

Στην απαράδεκτη ανακοίνωση του ΣΕΑ αξιολογείται ως απειλή για την Τουρκία το γεγονός ότι η Ελλάδα «διαστρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο και εξοπλίζει τα νησιά», ενώ με στρεβλό τρόπο εμφανίζεται η Ελλάδα να είναι που απορρίπτει τις… εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο!

Το τουρκικό ΣΕΑ πάντως επαναλαμβάνει και πάλι το γνωστό μοτίβο των προειδοποιήσεων ότι «προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ γίνεται ειδική αναφορά στην Ουκρανία και διατυπώνεται η πεποίθηση ότι η ένταση δεν θα ωφελήσει κανέναν, αλλά γίνεται ειδική μνεία στην περιοχή του Καυκάσου και στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συνεργασία της Τουρκίας με τον μέχρι τώρα παραδοσιακό αντίπαλό της την Αρμενία…

Η ανακοίνωση του Τουρκικου ΣΕΑ ακολουθεί:

«1. Αξιολογήθηκαν σε όλες οι πτυχές οι πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις του 2021 που είναι σημαντικές για την εθνική μας ασφάλεια. Συζητηθηκαν οι πιθανές προκλήσεις του 2022 και δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό.

2. Έχουν υποβληθεί αναφορές στο Συμβούλιο σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσειςPKK/KCK-PYD/YPG,FETO και DAESH, καθώς και την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη μας, καθώς και κάθε είδους απειλές και κινδύνους για την επιβίωσή μας, καθώς και για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

3. Συζητήθηκαν οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι η κλιμάκωση των εντάσεων δεν θα έχει συνέπειες προς το συμφέρον κανενός και καλούνται όλα τα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις με βαση την κοινή λογική.

4. Τονίζεται η σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη μηχανισμών και προσπαθειών για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο με τις εποικοδομητικές και ειλικρινείς προσπάθειες των μερών, ιδίως της Τουρκίας και της Αρμενίας.

5. Η Ελλάδα, η οποία παραβιάζει απερίσκεπτα και διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά σύμφωνα με τις Συνθήκες, κλήθηκε να ανταποκριθεί ειλικρινά στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία. Επανειλημμένα υπενθυμίζουμε την δέσμευσή μας για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

https://hellasjournal.com/