29.1.22

«Ηνίοχος 2022» των εκπλήξεων: Φέρνει τους SOF του «ΩΡΙΩΝ-22» και τα Αραβικά Comao…

Το αυθόρμητο Elephant Walk που έγινε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα κατά τον ΗΝΙΟΧΟ 2021 ήταν από τις πιο επιβλητικές στιγμές της άσκησης. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
 

Σε οποιαδήποτε άσκηση μετέχουν οι Έλληνες ιπτάμενοι, έχουν παρατηρηθεί δυο σημεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Πρώτο πως η άσκηση ανεβαίνει επίπεδο και βαθμό δυσκολίας και δεύτερον πως εφόσον γίνεται εγκαίρως γνωστό ότι θα μετέχει και η HAF, οι συμμετοχές των αεροποριών πολλαπλασιάζονται» .

Αυτό σημειώνεται με έμφαση από ανώτατες πηγές στο Αεροπορικό Επιτελείο, οι οποίες με περηφάνεια μπορούμε να πούμε, ότι κυριολεκτικά έχουν δικαιωθεί για το άνοιγμα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Δύση και Ανατολή. Μόνο τη χρονιά που πέρασε τα «μπλε φτερά» πέταξαν από τα Κανάρια νησιά έως τον Κόλπο.

Και βεβαίως σημείο αναφοράς, μιας και ήδη οδεύουμε για την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα της νέας χρονιάς, είναι ότι ο σχεδιασμός των σεναρίων για τον επερχόμενο «ΗΝΙΟΧΟ» βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τις προσκλήσεις να έχουν αποσταλεί και ορισμένες απαντήσεις να έχουν ήδη ληφθεί. Άλλωστε από την στιγμή που ολοκληρώνεται η μεγάλη αεροπορική άσκηση, με διακλαδικά χαρακτηριστικά που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά ξεκινάει η δουλειά για την επόμενη χρονιά.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» ήταν η πρώτη άσκηση που έγινε εν μέσω της πανδημίας και μετά από την ακύρωση δεκάδων αεροπορικών ασκήσεων ανά τον κόσμο. Πέραν της επιχειρησιακής εκπαίδευσης το σημαντικό ήταν πως η Πολεμική Αεροπορία ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα στον COVID-19.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στον «ΗΝΙΟΧΟ 2022» έχουμε τρία διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία και αν όλα συνεχίσουν να πάνε όπως τώρα μια επιπλέον νέα συμμετοχή.

  • Το πρώτο είναι πως η άσκηση- αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα– θα ξεκινήσει μόλις λίγα 24ωρα αμέσως μετά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου και θα έχει διάρκεια περίπου 15 ημερών.
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι πως εκείνες οι μέρες, ειδικά οι πρώτες, συμπίπτουν με την άφιξη του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στα Ελληνικά νερά.
  • Το τρίτο στοιχείο κι αυτό πρέπει να το κρατήσουμε για πολλούς λόγους, είναι ότι οι ίδιες ακριβώς ημερομηνίες- πάντα με τον υπάρχον σχεδιασμό, συμπίπτουν με τον προγραμματισμό της μεγάλης όπως έχει εξελιχθεί άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», στην οποία την χρονιά που πέρασε έλαβαν μέρος SOF από τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ, τιμώντας ουσιαστικά την διαλειτουργικότητα που έχει δημιουργηθεί όλα τα τελευταία χρόνια με την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Η έκπληξη έρχεται από τον Κόλπο…

Αν πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή, πρέπει να είναι ο πρώτος «ΗΝΙΟΧΟΣ» που θα διεξαχθεί τόσο νωρίς. Συνήθως η άσκηση γίνεται από τα μέσα Απριλίου και μετά ή ακόμη και Μάϊο. Όμως ο Μάης είναι ο μήνας του φετινού Tiger Meet με οικοδεσπότη της 335 Μοίρα «Τίγρης» στον Άραξο, όπου θα συγκεντρώσει πολλές συμμετοχές από Μοίρες που φέρουν τον κωδικό κλήσης «Tiger».

Στο δεύτερο στοιχείο που αφορά το Σαρλ Ντε Γκολ, η συμμετοχή της Armee De L’ Air είναι ήδη «κλειδωμένη» ενώ εφόσον το Γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται ακόμη στην περιοχή των Ελληνικών νερών η συμμετοχή της γαλλικής αεροπορίας Ναυτικού με τα Rafale M είναι κάτι που αεροπορικά ξεχωρίζει.

  • Στην τρίτη περίπτωση η διεξαγωγή του «ΗΝΙΟΧΟΥ» ταυτόχρονα με την επίσης σχεδόν 15θημερη άσκηση των SOF «Ωριών 22» από την μια πλευρά έχει πολλά θετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο καταδείξεων στόχων από JTAC σε διάφορα μέρη της Ελληνικής επικράτειας καθώς επίσης και γι’ άλλα «ειδικά» σενάρια. Όμως η άλλη πλευρά που σημειώνουν ιπτάμενοι είναι πως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι μια ξεκάθαρη αεροπορική άσκηση η οποία χαίρει την εκτίμησης και του σεβασμού όλων εκείνων που έλαβαν μέρος έστω από μια φορά.  

Οι ιπτάμενοι που έρχονται στην Ελλάδα αναγνωρίζουν το επίπεδο της άσκησης αυτής και οι αναφορές που γίνονται μαρτυρούν ότι οι Έλληνες αεροπόροι και εκπαιδευτές στο Ελληνικό Top Gun της Ανδραβίδας, δημιουργούν τις πιο ρεαλιστικές συνθήκες που μπορεί ο κάθε αεροπόρος να εκπαιδευτεί σα να πετάει σε μια πραγματική επιχείρηση.  

  • Και επειδή πιο πάνω μιλήσαμε για μια νέα συμμετοχή, όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στην σελίδα μας λένε πως οι «μεγάλες» δυνάμεις της Δύσης που ποζάρουν κάθε χρόνο στον Ελληνικό «Ηνίοχο», με μεγάλους σχηματισμούς, θα δώσουν το παρόν και ήδη δήλωσαν τη συμμετοχή τους. Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για ορισμένες χώρες εξ Ανατολών, αν φέτος θα καταφέρουν να λάβουν μέρος, ενώ η νέα συμμετοχή όπως μαθαίνουμε αντικατοπτρίζει τη συνεργασία και τ’ αποτελέσματα των διπλωματικών επαφών που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε και τα «γεράκια» της 341 Μοίρας «Βέλος» που συνεκπαιδεύτηκαν στην χώρα του Κόλπου, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, γεγονός που προκαλεί τους συμμάχους αυτούς να λάβουν μέρος ίσως στην μεγαλύτερη σε συμμετοχές αεροσκαφών Ευρωπαϊκή άσκηση, τον «Ηνίοχο 2022».


https://hellasjournal.com/