8.1.22

Το Πακιστάν ακυρώνει τη συμφωνία με την Τουρκία για αγορά ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή προβλεπόταν να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας

 Τη συμφωνία που υπεγράφη το 2018 με την Τουρκία, και η οποία προέβλεπε την αγορά 30 ελικοπτέρων T-129 ATAK έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, ακύρωσε το Πακιστάν.

Ο πακιστανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την προμήθεια τουρκικών ελικοπτέρων λόγω καθυστερήσεων που σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400.

«Έχουμε αποχωρήσει από τη συμφωνία (T129) με την Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υποστράτηγος Babar Iftihar, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την περασμένη Τετάρτη.

Αντ’ αυτής, πρόσθεσε ο ίδιος, το Πακιστάν έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Κίνα για την απόκτηση ελικοπτέρων Z-10ME.

Ο πακιστανικός στρατός επείγεται να αντικαταστήσει τα 32 «γερασμένα» ελικόπτερα Bell AH-1 Cobra που βρίσκονται σε υπηρεσία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Πού «σκόνταψε» η συμφωνία

Το Πακιστάν αναμενόταν να αγοράσει 30 δικινητήρια ελικόπτερα T-129 ATAK.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης κινητήρων, οι οποίοι παράγονται από την LHTEC -μια σύμπραξη της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce και της αμερικανικής εταιρείας Honeywell- η συμφωνία «κόλλησε» και δεν μπορούσε η Τουρκία να τα παράξει και να τα παραδώσει στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να χορηγήσει στην LHTEC τη σχετική άδεια.

Η Τουρκία επιχείρησε να πείσει την Ουάσιγκτον γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Το Δεκεμβρίου του 2020 το Πακιστάν συμφώνησε να παρατείνει την περίοδο παράδοσης των ελικοπτέρων, αλλά τώρα αρνείται να δώσει νέα παράταση στην Άγκυρα και ήδη προσανατολίζεται να αγοράσει οπλισμένα ελικόπτερα Z-10ME που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή προβλεπόταν να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

https://www.tanea.gr/