16.1.22

Αυτά που λέει ο καθηγητής Ροζάκης για τα 12 μίλια είναι μόνο δικά του; Ζητείται ξεκάθαρη απαντηση από το ΥΠΕΞ

Μπορεί ο κάθε Ροζάκης, να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει;
Αν δεν εκτελούσε άνωθεν (διερευνητική ) εντολή, τότε θέλει "μάζεμα" 
Juan
 

Ο διαβόητος και πασίγνωστος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης δημιουργεί για μια ακόμη φορά μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα με τις απόψεις που διατυπώνει στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Ροζάκης, μόλις προχθές, μιλώντας στον ραδιοφωνικόσταθμό Alpha υποστήριξε ότι η «Ελλάδα δέχεται «ίσως» τα 10 ναυτικά μίλια ως αιγιαλίτιδα ζώνη. «Προς το παρόν δεν έχουμε αίσθηση ότι η Τουρκία επιβαρύνει τις διερευνητικές. Ως εκ τούτου ενώ η Ελλάδα είναι καλόπιστη και προχωράει με μια πλήρη σειρά προτάσεων οι οποίες είναι εποικοδομητικές, με την έννοια ότι δεχόμαστε ίσως και τα 10 ν.μ. ως αιγιαλίτιδα ζώνη, η Τουρκία αρνείται να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε 10 ή 12 νμ και στα ηπειρωτικά εδάφη…»

Η δήλωση Ροζάκη, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική προπαγάνδα να οργιάσει και στα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για υποχώρηση της Ελλάδας .

Χαρακτηριστικά το A Haber ανέφερε: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός έγινε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, παραιτούμενη από το αίτημα των 12 μιλίων»
Ενώ το τουρκικό Star τιτλοφόρησε το άρθρο του «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε καθυστερημένα και μάλλον χλιαρά, το μεσημέρι της Κυριακής. Διπλωματικές πηγές, αρκέστηκαν να αναφέρουν: «Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).»

Ανδρέας Λοβέρδος: Καθαρές απαντήσεις

Το σχόλιο διπλωματικών πηγών για την “πάγια” Ελληνική θέση περί δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που όπως προκύπτει αναφερόταν σε πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητεί δε από το ΥΠΕΞ να “απαντηθούν τα ερωτήματα”

Η συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη δεν θα αποτελούσε  πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 κι όχι στα 12 μίλια

Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ.Ροζάκης ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ελλάδα Αθήνα