24.12.21

Τα πιόνια στήθηκαν! Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole με πυραύλους Tomahawk στην Λεμεσό-Οι Τούρκοι δεν κινoύνται καν στο τεμάχιο 10 Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι θα κάνει το καθεστώς Ερντογάν στο τεμάχιο 5 και πως θα αντιδράσει η αμερικανική ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Τρούμαν

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole (DDG 67) κατέπλευσε  στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο, για προγραμματισμένη επίσκεψη στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ επιχειρούσε στην περιοχή ευθύνης του 6ου αμερικανικού στόλου, που όλως τυχαίως συμπίπτει με το τεμάχιο 10, στο οποίο κάνεις εξόρυξη αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.

Υπενθυμίζουμε ότι το τεμάχιο 10, παρακολουθείται όπως όλα δείχνουν και από το αμερικανικό υποβρύχιο USS Albany, που βρέθηκε και αυτό στην Λεμεσό πρόσφατα, καταγράφοντας κάθε κίνηση και αναφέροντας στην ηγεσία της αμερικανικής ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει αυτό που αναφέραμε , σχετικά με την “συνεργασία” της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας, και της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman (CVN-75), το οποίο παρακολουθεί τα πάντα στο τεμάχιο 10, ελέγχοντας τυχόν τουρκικές αντιδράσεις, τις οποίες όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σε καμία περίπτωση, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις Ερντογάν.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του, αποτρέποντας κάθε σκέψη για οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, και μας δίνει ως Ελλάδα τον ορθό τρόπο για το πως θα πρέπει και εμείς να κινηθούμε σε ανάλογες περιπτώσεις.  

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ξεκίνησε τη γεώτρηση του τεμαχίου ΓΛΑΥΚΟΣ-2 που βρίσκεται στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η εξόρυξη υλοποιείται με τη χρήση του γεωτρύπανου Stena Drilling που ανήκει στην Stena Forth, σύμφωνα με το κυπριακό  Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Νατάσα Πηλίδη, επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη των εργασιών γεώτρησης με ένα tweet την Τετάρτη.

Το υπουργείο σημείωσε ότι οι εργασίες γεώτρησης θα «παρακολουθούνται συνεχώς» από τους αξιωματούχους.
Ως γνωστόν, η ExxonMobil και η QatarEnergy υπέγραψαν πρόσφατα επίσης σύμβαση εξερεύνησης και κατανομής παραγωγής με την κυβέρνηση της Κύπρου για το υπεράκτιο τεμάχιο 5 που βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού.

Το τεμάχιο 5 καλύπτει μια περιοχή 4.500 km2 και έχει βάθος έως και 2.500 μέτρα, ενώ βρίσκεται δίπλα στο τεμάχιο 10.

Η Άγκυρα φέρεται να είναι έξαλλη με την παρουσία του γεωτρύπανου για λογαριασμό της ExxonMobil, και παρασκηνιακά να προσπάθησε να ακυρώσει τα πάντα, αλλά δεν πρόκειται να πράξει ουδέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες , έχει τεθεί σε επιφυλακή όλη η ναυτική δύναμη της Κύπρου προκειμένου σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες να υπάρξει αν παραστεί ανάγκη συντονισμένη απάντηση σε τουρκικές προκλήσεις.

Πολλοί εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν θα θελήσει να προκαλέσει την αμερικανική κυβέρνηση, μόνο που η κατρακύλα της οικονομίας και το ζοφερό εσωτερικό περιβάλλον εντός χώρας ,  αναζητά οπωσδήποτε διέξοδο, αλλιώς το καθεστώς Ερντογάν θα "πέσει" από το ίδιους του Τούρκους αξιωματούχους που στελεχώνουν και στηρίζουν το ΑΚΡ.

https://www.pentapostagma.gr/