7.12.21

“Το ΠΝ αδιαπέραστο τείχος αποτροπής στο Αιγαίο ή όπου αλλού απαιτηθεί”, αλλά υπάρχουν και αγκάθια: Tα P-3 ORION και το «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

 

Την στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να προκαλεί με κάθε τρόπο, αναζητώντας διαρκώς διεξόδους στην εσωτερική της κρίση, μέσα από τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, η ηγεσία του όπλου εξέπεμψε το δικό της μήνυμα αποτροπής σε μια περίοδο μάλιστα που ο επαναεξοπλισμός του στόλου έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση.

  • Ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κατά την ομιλία του σημείωσε εμφατικά ότι «το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ορθώνοντας ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής, στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτηθεί και όπως πρόσφατα αποδείχτηκε, για όσο απαιτηθεί. Είναι πολύ νωπές οι στιγμές που το σύνολο σχεδόν των πλοίων και των πληρωμάτων μας, δρώντας αποφασιστικά, στο πλαίσιο των εντολών του κυρίου ΑΓΕΕΘΑ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία έκπτωση στην προσήλωσή τους στην αποστολή, επιχειρώντας από την Ανατολική Μεσόγειο έως το Βόρειο Αιγαίο σε μια πρωτοφανή σε χρονική διάρκεια κινητοποίηση, απέδειξαν ότι η θαλάσσια κυριαρχία μας και δεν διαπραγματεύεται και άριστα υπερασπίζεται.»

Και όπως σημειώνουν πηγές από το Ναυτικό Επιτελείο αυτό ακριβώς που έγινε το καλοκαίρι του 2020, τα πληρώματα στον στόλο, με όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουν στα γερασμένα καράβια, είναι έτοιμα να το επαναλάβουν ανά πάσα στιγμή, εφόσον η Τουρκία επιχειρήσει ξανά να προκαλέσει είτε στο Αιγαίο, είτε στην Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά πάντως ο «πυρετός» που επικρατεί ώστε το ναυτικό να προλάβει τις υπογραφές για τις Belh@ra, μεταφράζεται σε ρυθμούς με φουλ τις μηχανές, ώστε τα στελέχη που έχουν αναλάβει την διαδικασία για το Ελληνογαλλικό προσύμφωνο να φτάσουν εγκαίρως στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με το προσύμφωνο. Μέσα σε όλη αυτή την πίεση χρόνου δεν σταματούν και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τις κορβέτες αλλά και η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας.

Η διαδικασία της επιλογής ήταν επίπονη και μακρόχρονη γεγονός που στέρησε από το Πολεμικό Ναυτικό, να έρθουν πιο νωρίς οι φρεγάτες. Αλλά όπως σημειώνεται, αυτό ήταν απαραίτητο ώστε να επιτευχθούν όλες οι καλύτερες λύσεις για να εισέλθει πολύ πιο γρήγορα το ναυτικό στην ψηφιακή εποχή, με πλοία που αλλάζουν τους όρους στο πεδίο του ναυτικού πολέμου.

Αυτό μάλιστα ήταν ένα επιπλέον σημείο που μπορεί κανείς να κρατήσει από την ομιλία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτή η διαπραγμάτευση ωθήθηκε μέσα από την επιμονή των στελεχών που είχαν επιφορτιστεί με τις συνομιλίες«Με όρους που αποτελούν έπαινο για όλους όσοι διαπραγματεύτηκαν σκληρά και επίμονα, προκειμένου οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας να βρουν ανταπόκριση στην Πολιτική Ηγεσία. Επιδιδόμαστε σε ένα μαραθώνιο ταχύτητας για έναν πρωτοφανή αριθμό εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και άρσης χρονιζουσών εκκρεμοτήτων, διαδικασίες που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την μαχητική μας ικανότητα», είπε ο Αντιναύαρχος Πετράκης για ν’ αναλύσει στη συνέχεια ένα μέρος από τις προσπάθειες που γίνονται για την επαύξηση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού.

Μηδενική επανάπαυση μετά τις Belh@ra

Και το 2022 είναι η χρονιά που το σπριντ που ξεκίνησε, δεν θα πρέπει να σταματήσει ώστε να επισπευστεί η απόκτηση των τορπιλών βαρέως τύπου. Ήδη άλλωστε το πράσινο φως που δόθηκε για τα αντίμετρα πριν δυο εβδομάδες, μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των υποβρυχίων του στόλου, τα οποία έπαιξαν ίσως τον πλέον καταλυτικό ρόλο στην Ελληνοτουρκική κρίση του 2020.

  • Σημαντικό είναι και το υπό-πρόγραμμα που «κόλλησε» με εκείνο του Στρατού Ξηράς για την απόκτηση των φονικών Spike N’los που προορίζονται για τις Κανονιοφόρους και για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V«Αγκάθι» παραμένει η παραλαβή της 7ης Πυραυλακάτου «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» για την οποία ευελπιστούν στο Πολεμικό Ναυτικό ότι θα την έχουν στα χέρια τους από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας το καλοκαίρι της νέας χρονιάς.

Ελικόπτερα ΝΗ-60 ROMEOσυντήρηση των S-70 δίνουν νέα πνοή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο ο οποίος μπορεί να «εκτοξευτεί» αν ξεπεραστεί και το δεύτερο αγκάθι που δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα των P-3B ORION που σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, «καρκινοβατεί».

https://hellasjournal.com/