22.12.21

Πόσο μεγάλη απειλή για την Ελλάδα είναι οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι της SAT

 

Η Διοίκηση Ομάδας Υποβρύχιας Επίθεσης (Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı), ή SAT, είναι η μοναδική μονάδα δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Τουρκικού Ναυτικού, δηλαδή οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι. Υπάγονται απευθείας στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων Ναυτικών Δυνάμεων και αποτελούνται από στρατιώτες υψηλής εξειδίκευσης που επιλέγονται μεταξύ των αξιωματικών και των υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Τουρκικό Ναυτικό έχει μια ακόμη μονάδα αυτοδυτών, την Διοίκηση Ομάδας Υποβρύχιας Άμυνας (Sualtı Savunma Grup Komutanlığı, SAS), η οποία όμως ασχολείται με θέματα άμυνας τουρκικών λιμένων και εγκαταστάσεων, ανέλκυση ναυαγίων, επισκευές υφάλων πλοίων, κλπ. Υπάγεται στη Διοίκηση Διάσωσης και Υποβρυχίων Αποστολών.

Η Διοίκηση Υποβρύχιας Επίθεσης, δηλαδή οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι, εκτελεί τρία κύρια καθήκοντα στο πλαίσιο των Ειδικών Επιχειρήσεων:

  • Πρώτον, άμεσες Δράσεις που περιλαμβάνουν επιδρομές, δολιοφθορές, σήμανση στόχων, καταδρομές και διεισδύσεις.
  • Δεύτερον, ειδική αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών σε εχθρικό έδαφος.
  • Τρίτον, στρατιωτική υποστήριξη σε συμμάχους, που αποτελείται από δραστηριότητες εκπαίδευσης, βοήθειας και υποστήριξης.

Οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις, δολιοφθορές και επιδρομές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις και πλωτές πλατφόρμες του εχθρού κάτω από το νερό, επί της επιφανείας, επί γης ή από αέρος σε καιρό πολέμου. Στο πλαίσιο αμφιβίων επιχειρήσεων-αποβάσεων, συμμετέχουν στην υποθαλάσσια εξερεύνηση της προς απόβαση ακτής, στην κατάρτιση του σχεδίου της ακτής και στην παροχή ελέγχου σε λιμάνια εκτός Τουρκίας.

Το πρώτο σχολείο Υποβρύχιας Επίθεσης λειτούργησε το 1962 στην Αλεξανδρέττα. Οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι αποφοίτησαν το 1963. Η αρχική ονομασία ήταν Su Altı Komando (υποβρύχιοι κομάντο) και υπάγονταν στη Διοίκηση Διάσωσης και Υποβρυχίων Αποστολών. Το 1974 η εν λόγω μονάδα υπήχθη στη Γενική Διοίκηση του Τουρκικού Ναυτικού και συμμετείχε στην απόβαση στην Κύπρο. Τμήματά της εκτέλεσαν την αποστολή αναγνώρισης της παραλίας πριν από την απόβαση των Τούρκων στην παραλία Πενταμίλι κοντά στην Κερύνεια (20 Ιουλίου 1974). Το απόσπασμα που αποβιβάστηκε στην αφύλακτη Ίμια το 1996 ανήκε στη μονάδα Υποβρύχιας Επίθεσης.

Συμμετοχή σε επιχειρήσεις

Το 1993 οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι πραγματοποίησαν επιχείρηση στο πλοίο Lucky-S στα ανοιχτά της Μεσογείου και κατάσχεσαν 14 τόνους ναρκωτικών. Παρενέβησαν, επίσης, στο πορθμείο Eurasia, το οποίο είχαν καταλάβει Τσετσένοι τρομοκράτες το 1996. Συμμετείχαν, επίσης, στη διάσωση 253 πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στα Τίρανα ως αποτέλεσμα του χάους που είχε προκαλέσει η εξέγερση στην Αλβανία το 1997.

Ομάδα βατραχανθρώπων συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων στο θαλάσσιο λεωφορείο Kartepe, το οποίο είχε καταληφθεί από Κούρδους μαχητές το 2011. Η ομάδα είχε εισχωρήσει κρυφά στο κατειλημμένο πλοίο, εξουδετέρωσε το άτομο που θα πυροδοτούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και ολοκλήρωσε επιτυχώς την αποστολή χωρίς απώλειες πολιτών.

Το 2012 συμμετείχαν στην επιχείρηση Ocean Shield του ΝΑΤΟ κατά της πειρατείας και διέσωσαν επτά ναυτικούς από την Υεμένη. Συμμετείχαν, επίσης, στην επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδος Ελαίας” στη βόρεια Συρία, καθώς και στις επιχειρήσεις παρενόχλησης ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, Οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι συμμετείχαν στην επιχείρηση θαλάσσιας μεταφοράς οπλισμού στη Λιβύη.

Εκπαίδευση 50 εβδομάδων

Για να παρακολουθήσει κάποιος την εκπαίδευση και να ενταχθεί στη μονάδα Υποβρύχιας Επίθεσης πρέπει να είναι αξιωματικός ή υπαξιωματικός του Τουρκικού Ναυτικού και να το έχει ζητήσει εθελοντικά. Προϋπόθεση είναι να έχει κατάλληλη σωματική διάπλαση, άριστη υγεία, να είναι 19-28 ετών και να έχει ολοκληρώσει τη δοκιμής σε θάλαμο πίεσης. Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 50 εβδομάδες.

Αυτή περιλαμβάνει πρόγραμμα ανάπτυξης φυσικής αγωγής (οκτώ εβδομάδες), στη συνέχεια σχολείο βατραχανθρώπων διάρκειας άλλων οκτώ εβδομάδων. Εκεί το προσωπικό λαμβάνει βασική εκπαίδευση σε κολύμβηση, σε διείσδυση, ναυτικές επιχειρήσεις και καταδύσεις μάχης. Ακολουθεί το σχολείο μάχης (άλλες οκτώ εβδομάδες). Σ’ αυτή τη φάση χερσαίας μάχης, οι υποψήφιοι διδάσκονται τη χρήση βασικών όπλων, εκρηκτικών, χάραξη χερσαίας πορείας, περιπολία, χρήση σχοινιού, σκοπευτική ικανότητα, τακτικές πεζικού και τακτικές μικρών μονάδων. Διδάσκονται επίσης πώς να συλλέγουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Μετά από αυτό το σχολείο ο ρυθμός επιταχύνεται.

Η διαβολοβδομάδα ξεκινά αιφνίδια με ξαφνική επιδρομή, ενώ το προσωπικό εκπαιδεύεται. Είναι μια 5ήμερη έντονη εκπαίδευση, στην οποία εφαρμόζεται ένα πολεμικό σενάριο, όπου το υποψήφιο προσωπικό μπορεί να κοιμάται το πολύ δύο ώρες την ημέρα και εκπαιδεύεται σε ξηρά και θάλασσα υπό ακραία ψυχολογική ένταση. Ακολουθεί η εβδομάδα ορεινής μάχης.
Το προσωπικό μένει σε ένα βουνό για μια εβδομάδα και προσπαθεί να επιβιώσει μόνο με ό,τι βρίσκει στο πεδίο.

Στη συνέχεια, είναι η τεχνική και ατομική εκπαίδευση για 20 εβδομάδες, οπότε οι βατραχάνθρωποι εκπαιδεύονται πως να κάνουν καταστροφές, σε κανόνες πολέμου, αποστολές ελικοπτέρων, σχεδίαση αποστολών και διοίκηση. Ακολουθεί η εκπαίδευση σε τακτικές για 12 εβδομάδες. Το σχολείο εκπαιδεύει πλήρως σε επιχειρήσεις υποβρυχίων επιθέσεων, καθώς και σε μάχη σώμα με σώμα, κατάληψη πλοίου, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, επιδρομές, δολιοφθορές, προηγμένες επιθετικές τακτικές, προστασία VIP κλπ.

Οι κομάντο του Τουρκικού Ναυτικού ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, πραγματοποιώντας άλματα με αλεξίπτωτο από ύψος περίπου τριών χιλιομέτρων. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στην βάση Uzunada στη Σμύρνη. Οι νέοι βατραχάνθρωποι τοποθετούνται σε δύο μονάδες στην Κωνσταντινούπολη, στο Anadolu Kavağı (Βόρεια Διοίκηση Ομάδας SAΤ) ή στην Uzun Ada (Νότια Διοίκηση Ομάδας SAT).

Διώξεις και αφαίμαξη

Είναι προφανές ότι η εν λόγω τουρκική μονάδα είναι αντίστοιχη της ελληνικής Διεύθυνσης Υποβρυχίων Καταστροφών με παρόμοιες αποστολές και καθήκοντα, καθώς και οι δύο έλκουν την καταγωγή του από τους Αμερικανούς SEALS. Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποιοι Τούρκοι βατραχάνθρωποι έχουν κατά καιρούς πραγματοποιήσει περιορισμένες αποστολές αναγνώρισης επί ελληνικού εδάφους, κυρίως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αλλά αυτά, αν γίνονταν, γίνονταν πριν το αμφιλεγόμενο πραξικόπημα του 2016. Έκτοτε, το καθεστώς Ερντογάν αμφιβάλει για τη νομιμοφροσύνη στελεχών της εν λόγω μονάδας.

Αναφορές για παρουσία “κόκκινων μπερέδων” του τουρκικού Στρατού σε φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού είναι μία ένδειξη για έλλειψη προσωπικού στην μονάδα Υποβρύχιας Επίθεσης. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, επειδή πολλά στελέχη της υπέστησαν βασανισμούς, φυλακίσεις και ποικίλες διώξεις για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Τότε η μονάδα είχε διαταχθεί να αποστείλει μικρές ομάδες βατραχανθρώπων σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές της Τουρκίας για να τις «προφυλάξει από πιθανούς πραξικοπηματίες». Αυτοί μετά κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ η βάση τους κοντά στην Κωνσταντινούπολη έγινε το κολαστήριό τους.

Κάποια στοιχεία βγήκαν στην επιφάνεια από ρεπορτάζ του Nordic Monitor, το οποίο αποκάλυψε έγγραφα από την δίκη ενός αρχιλοχία των βατραχανθρώπων, ο οποίος υπέστη βασανισμούς μέσα στη βάση και έγινε μάρτυρας και άλλων βασανισμών συναδέλφων του. Οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι διατηρούσαν συχνές επαφές με συναδέλφους τους από χώρες του ΝΑΤΟ και ιδίως Αμερικανούς. Γι’ αυτό και θεωρούνταν επιρρεπείς σε δυτικότροπα πρότυπα και άρα καθίσταντο ύποπτοι, όπως έχει συμβεί κατά κόρο συνολικά με τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις μετά το πραξικόπημα.

Πως θα δράσει η SAT κατά της Ελλάδας

Παράδοξο είναι η συμμετοχή βατραχανθρώπων στις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ. Κι αυτό, επειδή η παρουσία τους εκεί ήταν μάλλον περιττή, λόγω της εκπαίδευσής και της αποστολής τους. Σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης και εφόσον η μονάδα Υποβρύχιας Επίθεσης SAT θα είναι επαρκώς στελεχωμένη και θα έχει την εμπιστοσύνη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα αποτελέσουν τον προπομπό των όποιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Αν απλά πρόκειται για μεμονωμένο θερμό επεισόδιο στυλ Ιμίων, οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι αναμένεται να παίξουν τον πρωτεύοντα ρόλο ως προς την κατάληψη κάποιας βραχονησίδας, είτε εξορμώντας από κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο, είτε χρησιμοποιώντας ίδια πλωτά μέσα (σκάφη ανορθοδόξου πολέμου), είτε μεταφερόμενοι στην όποια νησίδα έχει επιλεγεί με ελικόπτερα.

Σε γενικότερη σύρραξη, οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι αναμένεται να προηγηθούν οποιασδήποτε αποβατικής ενέργειας για την εκκαθάριση της ακτής από εμπόδια και την εξουδετέρωση Ελλήνων φρουρών, ακόμη και περαστικών που θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν για την άφιξη τους. Η αναγνώριση των ακτών και μια αποτίμηση του βυθού και της καταλληλόλητας για απόβαση αναμένεται να έχει προηγηθεί μέρες πριν από βατραχάνθρωπους της SAT που μπορεί να έχουν φτάσει στην επιλεγμένη ακόμα και σαν τουρίστες.

Στελέχη της μονάδας πιθανότατα να προχωρήσουν σε κάποιες δολιοφθορές ή παγιδεύσεις, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Άλλοι ίσως προωθηθούν σε θέσεις απόκρυψης, ώστε με καταδείκτες να υποδείξουν στις επιτιθέμενες τουρκικές δυνάμεις θέσεις των ελληνικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την περιοχή. Ο μικρός αριθμός των στελεχών της SAT σημαίνει ότι η χρήση τους πρέπει να είναι μάλλον φειδωλή, ακόμη και αν η μονάδα βρίσκεται σε πλήρη στελέχωση κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει τώρα.

Στο Τουρκικό Ναυτικό, όμως, υπάγεται και η Ταξιαρχία Αμφιβίων Πεζοναυτών (Amfibi Deniz Piyade Tugayı), που εδρεύει στη Φώκαια (Foça), στις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο. Η εν λόγω ταξιαρχία αποτελείται από τρία τάγματα αμφίβιων επιχειρήσεων, ένα τάγμα MBT, ένα τάγμα πυροβολικού, ένα τάγμα υποστήριξης κι άλλες μονάδες μεγέθους λόχου. Αυτή, όμως, θα μας απασχολήσει σε μελλοντικό άρθρο.

Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη