11.12.21

Reuters: Εξοπλιστικό πακέτο 6,9 δισ. «προσφέρουν» οι ΗΠΑ για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση τεσσάρων φρεγατών (Multi-Mission Surface Combatant της Lockheed Martin) έναντι 6,9 δισ. δολάρια στην Ελλάδα μαζί με αναβαθμίσεις αξίας 2,5 δισ. δολαρίων σε πλοία κλάσης Meko του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η πρόταση έρχεται μετά την συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου όπου η Ελλάδα ανακοίνωσε την αγορά γαλλικών φρεγατών αξίας περίπου 3 δισ ευρώ.

Η προτεινόμενη πώληση περιλαμβάνει τέσσερα πλοία Μάχης Επιφανείας πολλαπλών αποστολών, παρόμοια αυτά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, μαζί με πυραύλους, σόναρ, όπλα, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.

Το Πεντάγωνο σημείωσε ότι η Lockheed Martin είναι ο κύριος ανάδοχος.

MMSC Lockheed Martin
MMSC/εικ.: Lockheed Martin

Το State Department έδωσε επίσης το πράσινο φως για «πακέτο» αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού αξίας 2,5 δισ. δολ. για 4 πλοία του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Πρόκειται για τις φρεγάτες κλάσης Meko, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο. Το «πακέτο» περιλαμβάνει κιτ αναβάθμισης πυραύλων Phalanx για προστασία από πυραύλους κρουζ, συστήματα εκτοξευτών κατευθυνόμενων πυραύλων MK 49, νέα σόναρ και τεχνική υποστήριξη.

εκσυγχρονικός ΜΕΚΟεκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο «η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει εξοπλισμό και υπηρεσίες για την επισκευή και αναβάθμιση των τεσσάρων (4) υφιστάμενων φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (HN) κλάσης MEKO.

Αυτές οι αναβαθμίσεις θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • οκτώ (8) κιτ αναβάθμισης Close in Weapon Systems (CIWS) Phalanx BLK 1B Baseline 2.
  • τέσσερις (4) επισκευές όπλου MK 45, 5” 54 διαμετρήματος.
  • τέσσερα (4) συστήματα εκτοξευτών κατευθυνόμενων πυραύλων MK 49.
  • τέσσερα (4) συστήματα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21.
  • τέσσερις (4) επισκευές σόναρ AN/SQS-56».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας μια αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα για την προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Αυτή η απόκτηση, η οποία θα απονεμηθεί στον ανάδοχο διεθνούς διαγωνισμού για την Αναβάθμιση Φρεγάτας κλάσης MEKO του Ελληνικού Ναυτικού (HN), θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συμβάλει στην ασφάλεια και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στις  προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας στη θάλασσα. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Raytheon Missiles and Defense, Waltham, MA. Lockheed Martin, Bethesda, MD; BAE Systems, Arlington, VA; και VSE Corporation, Alexandria, VA.».

Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ.

https://www.militaire.gr/