8.12.21

Οι Τούρκοι σκότωσαν με αεροπορικό πλήγμα διοικητή του κουρδικού PKK στο Σιντζάρ


Τουρκική αεροπορική επιδρομή την Τρίτη έπληξε όχημα στο οποίο επέβαινε διοικητής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Χάνα Σορ κοντά στο Σιντζάρ (Β/Δ Ιράκ, περιοχή των Γιαζίντι).

Η αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Μαρουάν Μπαντάλ, γνωστό ως Ντιτζουάρ, ανώτερο διοικητή του PKK στην περιοχή Σιντζάρ, όπου κατοικούν κυρίως Γιαζίντι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Κουρδιστάν 24».

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα όχημα να καίγεται σε δρόμο κοντά σε σπίτια πολιτών, με κόσμο να σπεύδει να σβήσει τη φωτιά.

Η Τουρκία συχνά πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του PKK στο Σιντζάρ και σε άλλες περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν και του συριακού Κουρδιστάν.

Θεωρεί το κουρδικό κόμμα ως «τρομοκρατική οργάνωση» που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Το γραφείο Τύπου της Ασφάλειας του Ιράκ παρουσίασε τον διοικητή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) που σκοτώθηκε στην τουρκική αεροπορική επιδρομή της Τρίτης στο Σιντζάρ, ως μέλος των σιιτικών πολιτοφυλακών των Χασντ αλ Σάαμπι.

Το γραφείο Τύπου της ιρακινής Ασφάλειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μπαντάλ ήταν μέλος των πολιτοφυλακών Χασντ αλ Σάαμπι και καταδίκασε την τουρκική αεροπορική επιδρομή με στόχο «ένα πολιτικό όχημα».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παραβίαση σε ιρακινά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι μέσω του διαλόγου και των διπλωματικών μέσων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το PKK μέσα και γύρω από το Σιντζάρ έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί για παρασκηνιακές συμφωνίες με τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη