7.12.21

Ο Α/ΓΕΝ δίνει το στίγμα των κυρίων εξοπλιστικών κατευθύνσεων με σαφή αναφορά στις γαλλικές FDI HN (Belh@arra)



Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Α/ΓΕΝ στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στις εξοπλιστικές προσπάθειες για την ανόρθωση της εθνικής μας ναυτικής ισχύς.

Συγκεκριμένα με γνώμονα την ομιλία του:

Επίκεντρο οι νέες γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI HN που για πρώτη φορά διασφαλίζουν αεράμυνα περιοχής στον ελληνικό στόλο στον ευπαθή τομέα της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτόγνωρες δυνατότητες αεράμυνας.

Εκτενή αναφορά έλαβε χώρα στις νέες αναβαθμισμένες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου με την αναβάθμιση του κέντρου επιχειρήσεων Αρχηγείου Στόλου που εδρεύει σε υπόγειες εγκαταστάσεις

στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικης Μεσογείου (ΣΔΑΜ) καθώς και στο πρόγραμμα «ΑΙΓΑΙΑΣ» το οποίο προσφέρει κρυπτασφαλισμένες επικοινωνίες υψηλής ποιότητας μεταξύ πλοίων και λοιπών χερσαίων εγκαταστάσεων (στρατηγεία, κέντρα διοίκησης).

Στα προγράμματα απόκτησης τορπιλών καθως και στη πρόσφατη απόφαση απόκτησης αντιμέτρων τορπιλών. Επίσης, στην αναβάθμιση της ισχύος πυρός των πλοίων της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης (κανονιοφόροι).

Επιπροσθέτως ειδική μνεία έκανε στα αεροπορικά μέσα του ΠΝ και ειδικότερα στα νέα ελικόπτερα MH-60R καθώς και στα P-3B Orion HN.

Χαρακτηριστικά τόνισε:

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε την φάση υλοποίησης της ανανέωσης του Στόλου μας, μετά από δεκαετίες. Μετά από μία επίπονη, διεξοδική και άκρως απαιτητική διαδικασία, με απόλυτο σεβασμό στις στερήσεις των Ελλήνων πολιτών, βρισκόμαστε πλέον ενώπιον της εισαγωγής του Όπλου στην ψηφιακή εποχή, με την πρόσκτηση τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών.

Πλοία που όχι απλά μας παρέχουν την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ, αλλά αλλάζουν τους όρους στο πεδίο της μάχης. Και με όρους που αποτελούν έπαινο για όλους όσοι διαπραγματεύτηκαν σκληρά και επίμονα, προκειμένου οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας να βρουν ανταπόκριση στην Πολιτική Ηγεσία.

Επιδιδόμαστε σε ένα μαραθώνιο ταχύτητας για έναν πρωτοφανή αριθμό εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και άρσης χρονιζουσών εκκρεμοτήτων, διαδικασίες που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την μαχητική μας ικανότητα. Επισπεύδουμε την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των Υ/Β, καθώς και των κρισίμων αντιμέτρων τορπιλών.

Μετά την ταχεία ενεργοποίηση και ένταξη στο Στόλο των νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμουέχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό τόσο αυτών, όσο και των Κανονιοφόρων τύπου Μαχητής με Κατευθυνόμενα Βλήματα, μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Παραλάβαμε την έκτη Πυραυλάκατο τύπου Super Vita «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», που αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, με σημαντική συνεισφορά στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ. Προχωρήσαμε στην πλήρη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΣΤΟΛΟΥ και μάλιστα εν μέσω της πρωτοφανούς κινητοποίησης του περσινού θέρους, καθώς και στην επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλών συχνοτήτων «ΑΙΓΑΙΑΣ», μια τεχνολογική επανάσταση εξαιρετικών δυνατοτήτων και όχι μόνο.

Στο ίδιο πλαίσιο, την τελευταία διετία, βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαίτερα ποιοτικές και ευρέως φάσματος δράσεις, που επαυξάνουν δραστικά τις δυνατότητες επιτήρησης στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια.

Ομοίως, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η υλοποίηση του οποίου θα βελτιώσει έτι περαιτέρω τις δυνατότητές μας, στον τομέα επιτήρησης στο Αιγαίο.

Αυξάνουμε κατακόρυφα τις δυνατότητές μας, με την πρόσκτηση 7 Ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων. Την οποία πλαισιώνουμε με την ανάταση της διαθεσιμότητας των Ελικοπτέρων S-70 Bravo που ήδη διαθέτουμε, αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των ΑΦΝΕ, P-3.

Εντείνουμε τις εργασίες συμμετοχής μας στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) σε επίπεδο ΕΕ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας, με κυριότερο παράδειγμα την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη νέων κορβετών.

Ανανεώνοντας το Στόλο μας, προσφέρουμε όραμα και προοπτική στην κοινωνία μας. Ενθαρρύνουμε την ελπίδα και την προσδοκία των Ελλήνων Πολιτών στην αξία του Όπλου μας. Και αυτό μετουσιώνεται κατά τον πιο χειροπιαστό τρόπο στην ιστορικής σημασίας προσφορά του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη με την ένταξη ενός ακόμη ΠΓΥ του ΑΙΑΝΤΑ, έναν ακόμη γίγαντα ισχύος, μετά τα ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι και ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ.

Μία προσφορά που ακολουθεί και πλαισιώνει την ήδη γενναιόδωρη συνεισφορά του, στα προγράμματα ΚΥΚΝΟΣ, με τα οποία αναζωογονούνται οι Φρεγάτες τύπου S (ΛΗΜΝΟΣ, ΕΛΛΗ και ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ) μέσω της αντικατάστασης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τους. Κανείς δεν επενδύει σε ό,τι παρακμάζει, ενώ σπεύδει να ενισχύσει ό,τι αναγεννιέται.

Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, προχωρούμε τη διαδικασία απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης νέας μορφής τεχνολογιών μάχης όπως τα τακτικά μη επανδρωμένα μέσα. Και τέλος προχωρούμε ήδη στην διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για το Στόλο, με την διερεύνηση πρόσκτησης δοκιμασμένων και αξιόπιστων λύσεων σε Φρεγάτες, Υποβρύχια και Ναρκοθηρευτικά.

Ο αξιόμαχος Στόλος δεν στηρίζεται μόνο σε αξιόμαχα πληρώματα. Απαιτεί αξιόπιστες υποδομές και αξιόπιστες επισκευαστικές δυνατότητες. Ενόψει και της αφίξεως νέων τεχνολογιών, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας, απομειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μας αποτύπωμα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στηριζόμαστε και επενδύουμε στο άρτιο επισκευαστικό έργο της ΔΔΜΝ αλλά και των Ναυστάθμων μας. Το προσωπικό μας, παρά τα προβλήματα, τους περιορισμούς και τις δυσχέρειες, με απαράμιλλη και πρωτοφανή υπερωριακή υπερπροσπάθεια, κατόρθωσε να επιτύχει αύξηση της διαθεσιμότητας των Πολεμικών Πλοίων για το έτος 2021. Άξια αναφοράς αποτελεί επίσης, η ενεργοποίηση μονάδων του Στόλου που επί μακρόν ήταν ακινητοποιημένες λόγω σοβαρών βλαβών. Παράλληλα προχωρούμε στη σύναψη συμφωνιών πλαισίου με εξειδικευμένους ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση αλλά και την υποστήριξη των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, δίνοντας πνοή και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της άμυνας.

Και όπως ανανεώνουμε τα κουρασμένα σκαριά μας, έτσι ανανεώνουμε και το προσωπικό μας με προσλήψεις ΕΠΟΠ, ΟΒΑ αλλά και αύξηση των εισακτέων στις ΣΝΔ και ΣΜΥΝ στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για να τρέξει νέο αίμα στις φλέβες της μεγάλης μας οικογένειας.

Απευθυνόμενος σε αυτούς, τονίζω ανεπιφύλακτα ότι αποτελούν την πνοή και τη δύναμη πίσω από κάθε μας προσπάθεια, κάθε δραστηριότητα. Η απόδοσή τους, η προσήλωσή τους στο καθήκον, η αγάπη τους για το Ναυτικό και την Ελλάδα, με γεμίζουν καθημερινά υπερηφάνεια και αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα, όσο δύσκολα κι αν είναι. Για το λόγο αυτό τους ευχαριστώ για πολλοστή φορά.

Όπως ευχαριστώ και τους σεβαστούς απόστρατους συνάδελφους και δασκάλους που μας κληροδότησαν την εμπειρία και το έργο τους και μετέφεραν επάξια στο παρόν τις αξίες, την τιμή και την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί δυναμικά, με αυτοπεποίθηση, τόλμη αλλά και στρατηγική σύνεση και ψυχραιμία, στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Με σεβασμό στις παραδόσεις του, το ιστορικό του χρέος, την εμπιστοσύνη, τις προσδοκίες και τη συνδρομή των ελλήνων πολιτών. Να είστε βέβαιος ότι είναι πάντα έτοιμο να πράξει και πράττει ήδη στο ακέραιο το καθήκον του. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μία ιδιαίτερη δυναμική προσαρμογής.

Η αποστολή του απαιτεί την άμεση προσαρμογή στις εξελίξεις και είναι δική μας υποχρέωση αλλά και βεβαιότητα ότι θα μεταδώσουμε αυτή τη δυναμική στις νεότερες γενιές, προκειμένου να διαμορφωθεί το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος, το Πολεμικό Ναυτικό που αξίζει η πατρίδα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας στην γιορτή μνήμης και δόξας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ Ο ΑΗ ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!

Με τις σκέψεις αυτές, σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό


https://defencereview.gr/