5.12.21

Γιατί ζήτησε συγγνώμη ο Πάπας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;

 


Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ 

Αντιστράτηγος ε.α

Ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, δήλωσε ότι αισθάνεται την ανάγκη να ανανεώσει την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ η δήλωση αυτή αφορούσε το σχίσμα μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας το 1054.
Η αλήθεια είναι ότι αφορά τις φρικαλεότητες των καθολικών εναντίον των χριστιανών κατοίκων της βασιλεύουσας το 1204.
H πρώτη φορά που διατυπώθηκε συγγνώμη για το υπόψη θέμα από Πάπα ήταν το 2001, όταν ο Ιωάννης Παύλος ο Β΄ στη συνάντηση του στην Αθήνα, με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Μακαριστό Χριστόδουλο, εξέφρασε τη λύπη του για τις ωμότητες των Σταυροφόρων το 1204, οι οποίοι «εστράφησαν εναντίον των εν Χριστώ αδελφών»
Πολλές φορές η δημόσια συγγνώμη για εγκλήματα του παρελθόντος ενέχει και μια δόση υποκρισίας, αλλά έχει σχέση και με το πρόσωπο αλλά και της χρονικής στιγμής που την εκφράζει και κρίνεται αναλόγως.
Να επισημάνουμε ότι οι Φράγκοι «χριστιανοί» κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας και με το πρόσχημα της απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων κατέλαβαν την Πόλη και διέπραξαν ακατονόμαστες πράξεις αγριότητας και θηριωδίας. Η πόλη πυρπολήθηκε και μόνο την πρώτη μέρα της κατάληψης δολοφονήθηκαν περίπου 7.000 κάτοικοι. Λεηλάτησαν και άρπαξαν τον πλούτο της «βασίλισσας». Τα δυτικά πλοία μετέφεραν θησαυρούς από την Πόλη στη Βενετία, όπου ακόμη και σήμερα κοσμούν εκκλησίες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Οι ενέργειες των Σταυροφόρων επιτάχυναν άμεσα την κατάρρευση της χριστιανοσύνης, προλείαναν το έδαφος για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και μακροπρόθεσμα διευκόλυναν την επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη.,
Αν η 29 Μαϊ. αποτελεί μέρα πένθους για τον ελληνισμό λόγω της άλωσης της Πόλης το 1453 από τους Οθωμανούς, άλλο τόσο αποφράδα ημέρα είναι η 13 Απρ. 1204, όταν η Πόλη κατελήφθη από τους Φράγκους.