30.12.21

Η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ελληνικών νησιών

 

Σάββας Καλεντερίδης: Φακελώστε την Τουρκία! Ξετινάξτε τα επιχειρήματά της. Σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ελληνικών νησιών

Στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θέτει ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου μιλώντας για αποστρατιωτικοποίηση αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.grΣάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ΖΟΟΜ στις 29 Δεκεμβρίου 2021.


Το ρεπορτάζ

Θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έθεσε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ο Έλληνας πρωθπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας «επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας. Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Επίσης με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε κατά των κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια, σημειώνοντας πως «οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας όπως και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα. Eίναι ξεκάθαρη η θέση μας στο ζήτημα αυτό όπως και η αποφασιστικότητα μας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο. «Mε τον κ. Σούκρι (σ.σ. ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ) μπορούμε να συνομιλήσουμε για διάφορα ζητήματα, είμαστε άνετοι. Αν η Αίγυπτος υπογράψει μια συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης στη Μεσόγειο. Ως υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ, οτιδήποτε κηρύξει. Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε επίσημη συνομιλία».

https://infognomonpolitics.gr/