13.12.21

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων με την εμπλοκή προσώπων υπεράνω κάθε υποψίας

 


Αποκαλυπτικοί  διάλογοι και  ομολογίες φωτιά για τη δράση του κυκλώματος που δωροδοκούσε γιατρούς για να συνταγογραφούν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, περιλαμβάνονται στη  δικογραφία των 3.370 σελίδων που διαβιβάστηκε στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, μαζί με τους 13 συλληφθέντες, στην πλειοψηφία τους στελέχη μίας φαρμακευτικής εταιρείας.

Στο κύκλωμα, εκτός των 13 συλληφθέντων που είναι κυρίως στελέχη μίας φαρμακευτικής εταιρείας, εμπλέκονται ακόμη 173 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 113 γιατροί.

Από αυτούς, 40 υπηρετούν σε κέντρα Υγείας 16 νομών, ενώ 15 σε νοσοκομεία. Κατηγορούνται, επίσης, δέκα φαρμακοποιοί και στελέχη τριών φαρμακευτικών εταιρειών. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται ένας δήμαρχος και δύο διευθυντές νοσοκομειακών κλινικών.

Το κύκλωμα διακινούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να παραδοθούν κάθε μήνα σε γιατρούς που συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ρομά.

Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, έχουν καταγράψει δεκάδες μεταφορές χρημάτων από την Αθήνα στην περιφέρεια. Δέματα που είχαν χρήματα με δεσμίδες χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της δικογραφίας για τη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών, την πώληση πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid test. Κεντρικό πρόσωπο είναι ιατρικός επισκέπτης στη Μεσσηνία και κατηγορούμενοι ένας φαρμακοποιός, δύο γιατροί, μία νοσηλεύτρια και ένας ιδιώτης. Οι τιμές κυμαίνονταν από 50 έως 700 ευρώ.

Οι τιμές των πιστοποιητικών ανέρχονταν στα παρακάτω ποσά:
-Αρνητικό rapid test 50 έως 250 ευρώ
-Πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού 500 – 700 ευρώ
-Πιστοποιητικό νόσησης 200 – 400 ευρώ

Οι 13 συλληφθέντες, μετά τις διώξεις που τους ασκήθηκαν, θα απολογηθούν στον ανακριτή Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ