25.12.21

Οι αναφορές για την υγεία του Ερντογάν σε αμερικανική έκθεση: Θα φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden and first lady Dr. Jill Biden speak to families from the South Court Auditorium, on the White House grounds in Washington, DC, USA, 24 December 2021 as NORAD (North American Aerospace Defense Command) follows Santa’s journey on Christmas Eve. EPA, Ron Sachs, POOL

 Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου εξέδωσε ειδική έκθεση για την Τουρκία, η οποία καλύπτει μία περίοδο μέχρι την περασμένη εβδομάδα, -εστάλη στους βουλευτές και τους γερουσιαστές στις 17 Δεκεμβρίου.

Αναφέρεται με ακρίβεια στα σημερινά πολλαπλά προβλήματα της χώρας, στη διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και τη νομισματική κρίση της Τουρκίας.

Πολλοί παρατηρητές, σημειώνει, εκφράζουν ανησυχίες για την -σε μεγάλο βαθμό- αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου. Και τονίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η οικονομία της Τουρκίας.

Μια συνεχιζόμενη νομισματική κρίση που επιταχύνθηκε στα τέλη του 2021 έχει επιδεινώσει ορισμένα υπάρχοντα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα, προκαλώντας μεγάλη εγχώρια ανησυχία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος σε αυτή τη σημαντική έκθεση που θα δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις καθώς στην πραγματικότητα δείχνει και προς μία νέα σχέση της Αμερικής με την Τουρκία, μακρυά από τη Δύση:

Η έκθεση προβλέπει ότι ο Ερντογάν είναι απίθανο να ανταποκριθεί στην έκκληση των πολιτικών της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η έκθεση του Κογκρέσου αναφέρει ότι εάν η οικονομική αναταραχή πυροδοτήσει εγχώρια αστάθεια, το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πιθανότητα την καθυστέρηση των εκλογών.

Επιπλέον, ορισμένοι παρατηρητές συζητούν εάν θα μπορούσαν να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό τον Ερντογάν ή εάν οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου θα ψήφιζαν πραγματικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, ορισμένες πηγές αμφισβήτησαν την υγεία του Ερντογάν, σημειώνει η αμερικανική έκθεση.

Για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, οι αναλυτές του Κογκρ΄σου γράφουν ότι η απόκτηση τους από την Τουρκία είχε σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οδηγώντας στην απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα των F-35.

Όπως αναφέρει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις σχετικά με τους S-400 θα μπορούσε να αποτρέψει τις πωλήσεις όπλων από τη Δύση στην Τουρκία. Γράφουν ότι στα τέλη του 2021, η Τουρκία ζήτησε νέα F-16, αλλά ορισμένα μέλη του Κογκρέσου αντιτίθενται σε αυτήν την αγορά εν μέρει λόγω του προβλήματος με τους S-400.

Όπως σημειώνουν, εάν η Τουρκία δεν μπορεί να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών της, θα στραφεί στη Ρωσία ή σε άλλους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Εάν η Τουρκία μεταβεί σε ρωσικές πλατφόρμες όπλων, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να παραμείνει στενά ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιεί η έκθεση.

Αναφορικά με τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, σημειώνει ότι έχουν επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της με αρκετές χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διερευνήσουν εναλλακτικές ρυθμίσεις για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στην Τουρκία, γράφει η αμερικανική έκθεση.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: